Ukrayna Azov Denizi Kıyısında Yıl Sonuna Kadar Yeni Üs Kuracak

Ukrayna Hükümeti tarafından 16 Eylül 2018 tarihinde yapılan açıklamada, yıl sonuna kadar Azov Denizi kıyısında yeni bir deniz üssünün kurulacağını bildirildi. Açıklamada üssün ana kuruluş amacının bölgeye hakim olmaya çalışan Rus Fedarasyonu’nun agresif tavrırlarının engellemesi olduğu belirtildi.

Basında yer alan çok sayıda haberlere ve Kiev’den yapılan resmi açıklamalara göre, Rusya son aylarda Azak Denizi civarına 10’dan fazla savaş gemisi, 40 kadar devriye botu, uzun menzilli güdümlü mermilere sahip korvetler ve çeşitli yardımcı sınıf gemiler konuşlandırdı.

Ukrayna’nın hali hazırda Azov Denizi’nde Berdyansk ve Mariupol’da bulunmak üzere sadece iki sahil koruma üssü ve birkaç düzineden oluşan karakol botu filosu bulunuyor. Ayrıca daha önce sitemizden verdiğimiz haberde de belirttiğimiz üzere yeni nesil toplarla donatılmış gunbotların inşası da devam ediyor.

İki ülke arasındaki gerginlik Rusya’nın işgal etmiş olduğu Kırım topraklarını kendi topraklarına bağlayan Kerch Boğazı üzerine köprü inşa etmesiyle tekrar alevlendi. Bölgeyi kontrol altına alan Rusya, Ukrayna’nın deniz ticaretini de engellemeye başladı. Ukrayna Altyapı Bakanı Volodymyr Omelyan yaptığı açıklamada 17 Temmuz 2018 tarihinden bu yana şehre gelmesi planlanan 148 geminin Ruslar tarafından mesnetsiz gerekçelerle engellendiğini belirtti.

Bulunduğu coğrafyada varlığını hissettirmek ve yaşanan ticari kaybı engellemek isteyen Ukrayna, envanterindeki savaş gemilerini bölgeye sevk etmeye başladı. Bölgedeki yetersiz deniz gücünü güçlendirmek ve somutlaştırmak için üssün yıl sonuna kadar tamamlanarak faaliyete geçirileceği belirtildi.

 

Bunları da beğenebilirsin