Ukrayna Azov Denizinin Güvenliği İçin Gunbotlar İnşa Ediyor

Ukrayna, ülkenin güneyindeki Rusya tehditine karşılık olarak Azov Denizi ve kıyılarının güvenliğini sağlamak adına modern toplarla donatılmış gunbotlar inşa etmeye başladı.

Ukrayna’nın askeri haberler konusunda popular olan Ukrainian Military Portal web sitesi tarafından 8 Eylül 2018 tarihinde yapılan habere göre Gurza-M-Sınıfı olarak adlandırılan botların ilki göreve başladı. Verilen haberde bölgedeki en önemli silahlı platform olacak olan botlardan 3 adet inşa edileceği belirtildi.

Rusya’nın bölgedeki tehditkar tavrı ve özellikle Azov Denizi çevresindeki askeri varlığı Ukrayna Donanmasının da sürekli yüksek seviyeli alarm durumunda bulunmasına neden oluyor. Rusya’nın bu tavrının ve yapılanmasının uluslararası deniz hukuku kurallarına da aykırı olduğunu belirten Ukraynalı yetkililer, özellikle Azov ve Kerch bölgelerinde ticari deniz taşımacılığının risk altında olduğunu ifade ediyorlar.

Azov Denizi, küçük ve sığ bir deniz olarak Kerch Boğazı üzerinden Karadeniz’e bağlanıyor. Uluslararası uzmanlar tarafından özellikle nehir tipi yük gemilerinin çok yoğun olarak kullandığı Azov Denizi ve Kerch Boğazının Rusya ile Ukrayna arasındaki yeni çatışma bölgesi olacağı değerlendiriliyor.

 

Bunları da beğenebilirsin