ABD Polonya’da Kalıcı Üs Kuracak mı?

ABD Başkanı Donald Trump Polonya Devlet Başkanı ile bugün gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ülkede kalıcı bir üs kurma ihtimalini ciddi olarak gündeme aldıklarını belirtti. Polonya’nın uzun yıllardır Rusya tehdidine karşı ülkede bir Amerikan Üssü kurulmasını istediği biliniyor.

Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda da yaptığı açıklamada, Başkan Trump ile bu konuyu özellikle görüştüklerini ve her iki taraf için de olumlu bir görüşme geçtiğini ifade etti.

2014 yılında Rusya’nın Ukrayna’ya ait Kırım Bölgesini işgalinden sonra iki ülke arasındaki askeri işbirliği artmıştı. Herhangi bir müdahaleye karşı hazırlıklı olunduğunun ifadesi olarak ABD’ye ait bir hava 173.hava indirme takımı ülkede konuşlandırılmıştı. Ayrıca bu sene Ağustos ayı içerisinde de 5 F-22 Raptor ile 40 Hava Kuvvetleri personeli Polonya’da yapılan tatbikatlara iştirak ettiler.

Başkan Duda kurulacak üssün isminin “Fort Trump” olacağını açıkladı

Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda, görüşme esnasında Başkan Trump’a kalıcı bir üs kurup kuramayacaklarını sorduğunu ve bu ihtimal gerçekleşirse üssün isminin “Fort Trump” olacağını söylediğini açıkladı.

Özellikle Polonya’nın bu konuya verdiği maddi destek nedeniyle Trump’ın Polonya’da üs kurulmasına çok sıcak baktığı biliniyor. Trump, görüşme sonrası yapılan basın toplantısında üssün kurulması için Polonya Devlet Başkanının 2 milyar dolar teklif ettiğini ve bu nedenle konuyla ciddi olarak ilgilendiklerini belirtti.

Duda da bu üssün varlığının Rusya tehdidi için önemli caydırıcı bir unsur olacağını düşündüklerini söyledi.

ABD ayrıca geçen hafta Almanya’da konuşlu olan asker sayısını 1500 kişi arttırdığını açıklamıştı. Askeri kaynaklar tarafından söz konusu personelin görevlerinin bu sene içerisinde başlayacağı, aileler ile birlikte Almanya’ya kalıcı yerleşimlerin ise 2020 yılına kadar tamamlanacağı açıklandı.

Konuyla ilgili son bir bilgi verelim; ABD’nin şu an Almanya’daki üslerinde toplam 33,000 askeri personeli bulunuyor.

Bunları da beğenebilirsin