Tesla Otonom Silahlı Savaş Araçları için ABD Savunma Bakanlığı ile anlaştı

Robot askerler bundan 20 yıl öncesinde sadece filmlerde karşılaştığımız hayallerden ibaretken, günümüzde robotlar baş döndürücü bir hızla gelişimlerini sürdürüyor. Yapay zeka birimleri ile donatılmış insan fizyonomisine sahip robotları görenler gözlerine inanamıyor. Pekiyi robot askerler noktasında yolun neresindeyiz?

Savaşçı Robotlar ve Araçlar Geliyor

Uzaktan kumanda ile bomba imha eden paletli araçları unutun. İki metre boyunda, insanın sahip olduğu tüm hareket kabiliyetlerine sahip savaşçı robotlar hazır. Boston Dynamics tarafından üretilen dev robot insanların dahi sahip olmadıkları kabiliyetlere sahip. Pekiyi bu robotların sahip oldukları yapay zekayı kullanabilse ne olurdu?

Korkutan senaryo aslında çok uzak değil. Etik kurallar noktasında uluslar aralarında anlaştığında büyük ihtimalle sivil robotlar kullanılmaya başlanacak. Tabii bu robotların kullanılabilir hale gelmesinin en büyük engeli güç kaynağı. Ciddi bir enerji sarfiyatı bulunan bu robotların pillerinin çok ciddi kapasitelere sahip olması gerekiyor ki, bilindiği gibi bunu dünyada en iyi başaran firma Tesla. Ancak bir sorun var ki, Tesla’nın sahibi Elon Musk yapay zekalı teknolojiler konusunda biraz hassas. Hele ki konu savaş araçları olunca, inisiyatif kullanan güçlü savaşçı robotlar üretme fikri Musk için biraz fazla…

Musk Söz Verdi

Ancak, her şeye rağmen bu teknolojinin geliştirilmesi için Tesla ile Amerikan Savunma Bakanlığı anlaştı. Tesla, çok güçlü bataryalara sahip otonom savaşçı araçları, yani robotları üretecek. Ancak yapay zeka konusu hala bir endişe ve aslında askeri kaynaklar da bu araçların karar verme mekanizmaları olmasından çok talimatları mükemmel biçimde uygulamasını istiyor. Bu kapsamda üretilecek robot veya savaş aracının kuralları çiğneme olasılığının olmayacağı düşünülüyor.

Musk’a göre 3.dünya savaşının sebebi olacak unsur kesinlikle yapay zeka. Musk yaptığı bir açıklamada bunu açıkça dile getirdi ve otonom olmaları yerine teknoloji araçlarının tamamen insan denetiminde olması gerektiğini ifade etti. Fakat ne tezattır ki, Tesla’nın üzerinde en çok emek sarf ettiği teknoloji otonom arabalar. Bu noktada kimin gerçekten yapay zekayı istemediği bilinmez ama savaş araçları üretmek noktasında Tesla’nın harekete geçmiş olduğu da net bir şekilde anlaşılıyor. Yani Musk kurallarında biraz da olsa esnemeye gitmiş gibi görünüyor.

Bunları da beğenebilirsin