Yapay Zeka ile Donatılmış Silah Sistemleri Markete Giriyor

Kalashnikov Grubu yapay zeka ile kontrol edilebilme özelliği olan yeni nesil silahını tanıttı. İnsansız silah sistemi ayrıca uzaktan kumandalı modda da kullanılabiliyor ve üzerindeki sensörler vasıtası işe operatöre hedef tespit ve aydınlatma desteği sağlıyor.

Sistem kendisine hareket halinde ateş etme yeteneği sağlayan cayro-stabilize sistemine ve her türlü gündüz şartında kısıtlı görüş imkanına rağmen görüş sağlayan optik sensörlere sahip. Silah sisteminin en önemli özelliği ise yapay zekanın kontrolüne verilebilmesi ve herhangi bir insan operatöre ihtiyaç duymadan harekat icra edebilmesi. Yapay zeka kontrol modunda sistem, hedef tespit ve tanıma, öncelik belirleme ve atak geliştirme konusunda gerekli komutları üretme fonksiyonlarını yerine getiriyor. 

Ayrıca sistemin en önemli özelliklerinden birisi de yapay zeka ile birlikte hedef belirleme konsepti içerisinde tehdit olarak bulunmayan ama zarar görme ihtimali mevcut olan objeleri tespit edebilmesi. Örneğin; atış yapılacak bir bölgede kesinlikle tehdit unsuru olmayan hayvanları tespit ederek yapılacak harekatı onlar zarar görmeyecek şekilde geliştirebiliyor. 

Yapay zekanın getirdiği bu özelliklerin operasyonlarda insan kaynaklı hataların azaltılmasını sağlayacağı belirtiliyor. 

Bunları da beğenebilirsin