“ALKAR” Havan Silah Sistemi

Günümüzde dünya genelinde yaşanan savaşlar ve ekonomik krizler nedeniyle elektronik harp konusu da önem kazanmıştır. Ülkemizde bulunan savunma şirketlerinin hemen hepsi elektronik harp konusunda hassasiyet göstermekte ve savunma sanayinin güçlenmesi için çaba sarf etmektedir. Bu  anlamda geliştirilen savunma sistemlerinden birisi de ALKAR olarak adlandırılmaktadır. ASELSAN mühendisleri tarafından geliştirilen bu havan silah sistemi; gece-gündüz, her türlü hava ve arazi koşulunda kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır.

ALKAR
ALKAR

360 Derece Ateş Etme Kabiliyeti

ASELSAN’ın geliştirdiği bu 120 mm. havan silah sistemi; geri tepme mekanizması, otomatik namlu yönlendirme, atış kontrol sistemi ve otomatik namlu yönlendirme gibi sistemler ile donatılmıştır. Hemen her arazi ve hava koşulunda hizmet sunabilecek şekilde tasarlanan bu sistem, önemli kalifikasyon testlerini de başarı ile tamamlamıştır.

ALKAR Havan Silah Sisteminin, araçlara monte edilerek kullanılma imkanı da bulunmaktadır. Bunun yanında sabit olarak üslerde de kullanılabilen bu sistem, 360 derece ateş etme kabiliyetine de sahiptir. Havan silah sistemi, ADOP-200 yani Ateş Destek Komuta Kontrol Sistemi ile entegre olarak çalışmaktadır.

ALKAR
ALKAR

Bu havan silah sisteminin namlusu mühimmatı hedefe otomatik olarak yönlendirilebilmektedir. Bunun için merminin havada yol alacağı mesafe en ince ayrıntısına kadar hesaplanır ve hedefe tam olarak isabet etmesi sağlanır. Sistem, komutanın hedef noktayı seçmesi ile birlikte ateşlenmekte ve hedef ateş altına alınmaktadır.

ALKAR Farklı Araçlarda da Kullanılabiliyor

Bu havan silah sisteminde mermi namluya otomatik olarak yükleniyor. Yine sistemin gelişmiş hızı ve elektro-mekanik taret sistemi sayesinde namlu 360 derece kadar dönebiliyor. Bu anlamda ALKAR, yüksek namlu açılarında atış yapabilme kabiliyetine sahiptir. Sistemin tüm bu özellikleri geniş bir etki alanı yaratmaktadır. Ayrıca bu havan sistemi gelişmiş özellikleri sayesinde tek başına üç havanın gerçekleştirdiği görevi gerçekleştirebilmektedir.

Sistem, sahip olduğu tepme mekanizması sayesinde atış sırasındaki basıncı en aza indirebildiği için silah sisteminin paletli ya da tekerlekli araçlarda kullanılabilmesine de imkan tanımaktadır. ASELSAN tarafından güvenlik güçleri için geliştirilen ve hemen her hava ve arazi şartında görev yapabilen bu havan sistemi, ilk kez 13. Uluslararası Savunma ve Sanayi Fuarında (IDEF 2017) sergilenmiş ve büyük ilgi görmüştü.

 

 

Bunları da beğenebilirsin