Hindistan S-400 Hava Savunma Sistemi için Rusya ile Anlaştı

Hindistan ile Rusya arasında uzun süredir devam eden görüşmeler kapsamında S-400 Hava Savunma Sistemi için 5.43 milyar dolarlık sözleşme imzalandı. Hindistan medyasında çıkan haberlere göre daha önceden Çin’den alınması planlanan sistem için ABD tarafından uygulanmaya başlayan ambargolar kapsamında rota Rusya’ya çevrildi ve son yıllarda önemli askeri sözleşmelere ve işbirliğine imza atan iki ülke arasında S-400 Hava Savunma Sistemi için de anlaşma sağlandı.

Hindistanlı kaynaklar tarafından 26 Eylül 2018 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Hindistan ziyaretinde anlaşma ile ilgili detayların da görüşülerek karara bağlandığı, ancak resmi imzaların atılması ile ilgili henüz Hindistan Hükümeti tarafından bir açıklama yapılmadığı belirtildi.

İmzaların atılmasını müteakip Hindistan tarafından %15 lik kısıma karşılık gelen 810 milyon doların ödenmesi gerekiyor. Sözleşmenin aktif hale gelmesini sağlayacak bu ödemeden sonra 24 ay içerisinde ilk S-400 ünitesinin teslim edilmesi planlanıyor. Toplam 5 adet S-400 ünitesinin ise teslimat süresi 54-60 ay olarak belirlenmiş durumda.

Hindistan tarafından S-400 tedarik sürecinin başlatıldığı Ekim 2016’da açıklanmış ve Rusya ile Hükümetler arası mutabakat imzalanmıştı. Hindistan – Rusya arasında son yıllarda artan askeri işbirliği kapsamında halihazırda 3 önemli proje devam ediyor. S-400 Hava Savunma Sistemi tedariği ile birlikte, 4 adet Project 11356 (Grigorovich Sınıfı Fırkateyn) ve 200 adet Kamov Ka-226T (Hoodlum) çok maksatlı hafif sınıf helikopter üretimi projeleri iki ülke arasındaki işbirliğinin en önemli projeleri olarak öne çıkıyor.

Bunları da beğenebilirsin