ASELSAN, FIRAT-M60T Projesi ile Tankları Modernize Edecek

ASELSAN, FIRAT – M60T Projesi ile Tankları Modernize Edecek

ASELSAN, kuruluşundan günümüze modern elektronik cihazların ve sistemlerin geliştirilmesini sağlamaktadır. Kuruluş, TSK’nın yürüttüğü operasyonlarda oluşan ihtiyaçlara göre hızlı bir şekilde yaptığı FIRAT-M60T tank modernizasyonunun sahada kendisini kanıtladığı doğrultusunda açıklama yaptı. Yine bu nedenle TSK’nın envanterinde yer alan tüm tankların ASELSAN tarafından modernizasyonunun yapılması kararının verildiği açıklanmıştır.

FIRAT-M60T
FIRAT-M60T

ASELSAN’ın aldığı bu karar doğrultusunda yenilemenin mal olacağı bütçede belli oldu. Bu yenileme için 96,7 milyon Euro’luk bir sözleşme yenilemesi yapılmıştır. İhtiyaçlar göz önünde bulundurularak hızla ilerleyen ve FIRAT ismi verilen projenin kapsamında birçok tankın modernizasyonunun gerçekleştirildiği açıklandı.

FIRAT-M60T Projesi ile Tanklara PULAT Sistemi Entegre Edilecek

FIRAT projesi kapsamında yapılan modernizasyonların en önemli unsuru ise tanklara PULAT sisteminin takılması olmuştur. Bu sistem,  omuzdan atılan tanksavar füzelerine karşı geliştirilmiştir. PULAT sisteminin en önemli özelliği saniyeler içerisinde tanksavar atışını algılaması ve karşı patlama araçları ile füzeyi havada imha etmesidir. Bu sayede füzeler tanka çarpmadan kısa sürede tehdit olmaktan çıkarılıyor. Bunların yanında bu sistem, tanklar için tam koruma sağlayacak ve aynı anda birden fazla füzenin imha edilmesini sağlayabilecek.

FIRAT-M60T
FIRAT-M60T

FIRAT-M60T projesi, özellikle Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonları devam ederken hızlı bir şekilde harekete geçirildi. Proje kapsamında modernizasyonu gerçekleştirilen tanklar, ordumuzun hizmetine sunulmuştur. Hatta bu proje kapsamında dünyadaki en modern tanklardan birisi elde edilmiştir. Tankların savunma yetenekleri, yakın ve orta mesafe atış yetenekleri, yakın ve uzak mesafe beka kabiliyetleri ve personelin idame edilmesine yönelik yetenekleri iyileştirildi ve üst seviyeye çıkarıldı.

M60T Projesi kapsamında modernize edilen bütün tanklar, testlere tabi tutulmuştur. Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından operasyonlarda doğrudan kullanılması nedeniyle bu tankların testleri, askeri personel ile birlikte oldukça yoğun bir şekilde gerçekleştirilmiştir. ASELSAN modernizasyonu sonrasında tankların tanksavar füzelerine karşı oldukça büyük başarılar elde ettiği bildirilmiştir. Tüm bunların yanında tankların meskûn mahaldeki operasyonel kabiliyetlerinin de arttığı gözlemlenmiştir. Modernize edilen tanklar, muharebe ortamında kendilerini ispat etmiş durumdadır ve hala aktif olarak göreve devam etmektedirler.

Bunları da beğenebilirsin