Yerli İnsansız Kara Aracı Tarantula ve Özellikleri
Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerçekleştirdiği operasyonlarda kullanılmak üzere geliştirilen ve TSK envanterine dâhil olan insansız kara araçlarının sayısı giderek artıyor. Yerli teknoloji ile üretilen ve TSK’nın hizmetine sunulan bu araçlardan birisi de Tarantula olarak adlandırılıyor. Silahlı kuvvetlerin öncü askeri niteliğindeki bu insansız kara aracı, ASELSAN ve TEAS gibi önemli firmaların ortak çalışması ile geliştirilmiştir.
Savunma Sanayi Müsteşarlığının tanıtım videolarını da yayınladığı bu önemli araca “Sarp Silah Sistemi” entegre edilmiştir. Bunun yanında silahlı kuvvetlerin hizmetine sunulan bu 8×4 insansız kara aracı; maksimum 3 kilometre uzaklıktan kumanda edilebiliyor ve tehlike arz eden noktalara güvenlik güçlerinden önce giderek büyük fayda sağlıyor. 8 saat çalışabilen ve 70 kilometre menzile sahip olan Tarantula, 2 ton ağırlığındadır. Bunların yanında 800 kilograma kadar da yük taşıyabilme özelliği bulunuyor.
Gelişmiş Uzaktan Kumanda Özelliği ile Tarantula
ASELSAN ve TEAS’ın birlikte çalışması ile tasarlanan bu insansız kara aracının en önemli özelliklerinden birisi de TSK’nın yaptığı harekâtlar sırasında ihtiyaca göre farklı silahların takılabiliyor olmasıdır. Bu kapsamda insansız araç; gece ve gündüz kusursuz şekilde gözetleme yapabiliyor. Ayrıca güvenlik güçlerinin işini kolaylaştırma amacı ile hedef tespit edebiliyor ve takip imkânı sağlıyor. Uzaktan kumanda edilebilen araçta LED gözlük teknolojisi de yer alıyor. Bu teknolojinin güvenlik güçlerine sağladığı en önemli yarar ise gözlük sayesinde kullanıcının kendisini aracın içerisinde hissetmesidir. Bu sayede araç çok daha kolay bir şekilde kullanılabiliyor.
İnsansız Kara Araçları ile Operasyonların Başarısı Artıyor
TSK’nın envanterinde Tarantula’nın yanında daha birçok insansız kara aracı bulunuyor. Bunlardan birisi de “Kaplan”dır. Kaplan ve Tarantula gibi insansız kara araçlarının kullanılması Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan operasyonların başarı ile sonuçlanmasında büyük rol oynuyorlar. Bu araçlar; askeri, güvenlik hizmeti, isyan kontrolü, emniyet, gözetleme ve sınır devriyesi gibi farklı türden uygulamalar için rahatlıkla kullanılabiliyor. Ayrıca bu araçlar hemen her türlü hava şartında sorunsuz bir şekilde kullanılabiliyor. Bu durum da askeri birlikler açısından çok büyük bir avantajdır. İnsansız kara araçları, enkaz yapıları da dâhil olmak üzere hemen her türlü bölgeye girerek bilgi toplayabilecek teknolojiye sahiptirler.