Çin Sessizce Savaş Gemisi Sayısını Arttırıyor

Ticari bir uydunun görüntülü analizine göre Çin, 2018 yılı içerisinde uluslararası medya kaynaklarına bildirilen resmi sayıdan çok daha fazla savaş gemisi inşa etmiş durumda.

Önümüzdeki on yıl içerisinde tüm dünya denizlerinde varlık gösterebilmek adına harp gemisi inşasında büyük bir kalkınma içerisinde olan Çin, özellikle geçtiğimiz yıllarda yeni gemi inşa programlarını ve denize iniş törenlerini ulusal veya uluslararası medya vasıtası ile duyuruyordu. Ancak geçtiğimiz yıldan beri bu konudaki paylaşımların azaltılmış olması, hatta bazı yerel sosyal medya kaynaklarında hiç duyurusu yapılmamış denize iniş ve teslim törenlerinin yer alması bu konuda Çin Devleti tarafından bir sansür uygulandığı ve özellikle gemi sayısının gizlenmeye çalışıldığı şüphesini uyandırdı.

Jane’s tarafından verilen habere göre gizli bir devlet politikasının yürütüldüğü ve basın yayın organlarına hatta sosyal medya kullanıcılarına bu konuda kısıtlamalar getirildiği değerlendiriliyor. Söz konusu uydunun görüntüleri de bu şüpheyi doğrular nitelikte. Görüntüler incelendiğinde duyurulan projeler ile inşası devam eden gemi sayısı arasındaki farkın ciddi rakamlara ulaştığı görülüyor.

Sosyal medyada ve çeşitli haber kaynaklarında rastlanan kimi proje detaylarının resmi olarak açıklanmaması, dünya kamuoyu ile paylaşılmaması bu düşünceyi doğrular nitelikte.

Uzmanlar tarafından Çin kanadından henüz resmi bir açıklama yapılmamasının halihazırda pek de iyi olmayan Amerika – Çin ilişkilerini daha da gerilimli hale getireceği ve Asya-Pasifik coğrafyasında küresel güçlerin yeni hamlelerini tetikleyebileceği değerlendiriliyor.

Bunları da beğenebilirsin