B-52 Uçan Kale Yeni Motorunu Bekliyor

ABD Hava Kuvvetleri envanterde bulunan en eski bombardıman uçağı olan B-52 Stratofortress uçaklarını 2050 yılına kadar hizmette tutabilmek için motor değişim programı başlattı.

Her bir B-52 Stratofortress 8 adet motora sahip ve yaklaşık 20 yıldır ABD Hava Kuvvetleri 1960 yılından beri hizmet veren bu Pratt & Whitney TF33-PW-103 motorların değişimi için bir yol haritası çıkarmaya çalışıyor.

Motorların artık ömrünü tamamlaması, demodelik ve yedek parça temin sorunları motorların 2030 yılından itibaren teknik olarak desteklenebilme problemi yaşanacağına işaret ediyor. Bu nedenle Hava Kuvvetlerinin çok kısa süre içerisinde karar vererek yeni motor tedariklerine ve değişimlerine başlaması gerekiyor.

Ancak motor değişim programının teknik isterleri teklif veren/verecek firmaları çok zorluyor. İsterler arasında en önemli olarak görülen sıkıntı ise Hava Kuvvetlerinin her durumda mevcut konfigürasyonda olduğu gibi uçak başına 8 motorlu bir yapı istemesi. Çünkü uçaklar üzerinde minimum yapısal revizyon gerektirecek bir çözüm üzerinde duruluyor. Uçak konfigürasyonuna eklenen yeni sistemler ile yeni motor kontrol sistemi kablolamaları için ilave revizyonlar yapılmak zorunda olsa da bunun en az seviyede kalması isteniyor.

Programın tam olarak başlatılması için herhangi bir tarih belli olmamakla beraber, piyasa araştırılmasının yapılması ve tedarik stratejisinin belirlenmesi maksadıyla 2018 mali yılı kapsamında Hava Kuvvetlerine temel bir bütçe ayrıldı. 

Tedarik modeli olarak da 3 yöntem belirlenmiş durumda;

1- Motor entegrasyonu için bir firma belirlenecek, bu firma yapacağı çalışmalar kapsamında motor tercihini belirleyecek ve tüm işlemleri üstlenecek,

2- Motor entegrasyon firması ile motor üretici firması birlikte seçilerek bu iki firmanın paralel çalışması sağlanacak,

3- Motor entegrasyonu için bir firma belirlenecek ve bu firma seçilecek motor için üretici firmalarla gerekli görüşmeleri yapacak. Üretici firmalar tarafında hazırlanacak teklifler idare tarafından değerlendirilerek motor üreticisi firma belirlenecek.

Motor entegrasyon sorumlusu ve üretici firma belirlendikten sonra 2 adet test uçağının motor değişim ve donatım işlemlerinin en geç 2022 mali yılına kadar tamamlanması planlanıyor. Program kapsamında toplam 76 uçak için 2026-2034 yılları arasında test uçakları için kullanılanlara ilave olarak 74 set (74 x 8) motorun daha değiştirilmesi gerekiyor.

Pratt & Whitney, daha önce motor değişim programına daha düşük maliyetli bir alternatif olarak motorların overholünü gerçekleştirmişti. Firma tarafından yapılan açıklamada gündemdeki motor değişim programı için de çözüm ortağı olma isteklerinin Hava Kuvvetlerine iletildiği belirtildi.

Ayrıca Rolls Royce firmasının da E-11 ve C-37 uçaklarında kullanılan F130 motorunun bir varyantı olan BR725 motoruyla da program için önemli bir aday olduğu biliniyor.

Bunları da beğenebilirsin