Geleceğin Savaş Gemisi Zumwalt Sınıfında Bir Arıza Daha

Bath Iron Works tersanesinde inşa edilen Zumwalt Sınıfı destroyerlerin ikincisi olan USS Michael Monsoor’ a ait bir adet gaz türbini değiştirildi.

Deniz kabul testleri esnasında gemide bulunan 2 ana türbinden birinde görülen normal dışı titreşim üzerine yapılan incelemede yabancı bir cismin türbin içine girerek türbin kanatlarına zarar verdiği tespit edilmiş ve Deniz Kuvvetleri tarafından yapılan değerlendirme neticesinde türbinin onarılması yerine yenisi ile değiştirilmesi kararı verilmişti.

Rolls Royce tarafından üretilen 15 ton ağırlığındaki gaz türbini çok zorlu bir operasyonla gemiden çıkartıldı ve yine aynı şekilde yeni türbin çok sıkıntılı bir operasyonla gemiye konuldu. Geminin deniz kuvvetlerine teslim edilmiş olması nedeniyle, türbinin gemideki makine dairesine alınması için rotalanmış olan gemi içi mahallere döşenen raylar ve diğer taşıma/kaldırma ekipmanları ile icra edilen operasyon, Kasım 2018 ayında göreve başlayacak gemide devam eden eğitimlerin de aksamasına neden oldu.

Zumwalt Sınıfı Destroyerlerin en önemli özelliklerinden birisi 2 ana türbini ve yardımcı türbinler ile üretmiş olduğu toplam 78 megavatlık elektrik gücü. Gemi elektrikli tahrik sistemine sahip olduğu için üretilen güç hem geminin sevk ve tahrik sistemlerinde hem de silah sistemlerinde çok esnek bir yapıda kullanılabiliyor.

 

Bunları da beğenebilirsin