Atmosferi Roketsiz Terk Etmek Mümkün mü?
İnsanoğlunun uzay merakının varoluştan bu yana devam ettiğini biliyoruz. Uzaya ilk adımı attığımız 20.yüzyıl ise medeniyetimiz için bir dönüm noktası olmuştur ki, aslında bir çeşit demir kubbe olan atmosferi aşabilmemiz sanayi devriminden dahi önemli bir gelişme olarak kabul edilir. Ancak atmosferi terk etmek zannedildiği kadar kolay değildir. Göktaşlarının birçoğunun atmosferimizden girmeye çalışırken birer alev topuna dönüşüp tamamen yok olduğunu hesaba kattığımızda bu yapıyı terk etmenin ne kadar zor olduğunu kolayca anlayabiliriz.
Uçuşa Elverişli Katman ve sonrası
Atmosferimiz, geleneksel jet motorları ile uçakların uçabildiği limit olan 12 km km’ye kadar olan uçuşa elverişli alana sahiptir. 12 km üzerinde, 50 km’ye kadar olan stratosfer tabakası yer alır ki bu tabakada da prensip olarak uçuş mümkün olmakla birlikte çekim kuvvetinden uzaklaşıldığı için stabil olmayan bir durum söz konusu olur. 50 km üzerindeki şartlar ise geleneksel araçlarla uçmayı imkansız kılar. Mezosfer ve termosfer tabakaları toplam 500 km kadar devam eder ve oldukça yoğun gazları ve partikülleri içerirler. Bu tabakalarda ısı -50 ile 1500 derece arasında değişir. Bu ısı değişimine çok uzun süre maruz kalabilecek materyal henüz insan eli ile üretilebilmiş olmadığından 500 km kadar olan bu mesafe hızla kat edilmek durumundadır. Son katman olan ekzosfer ise 9 bin km kadar devam eder ki, bu katmana biz yörünge katmanı da diyoruz.
Görüldüğü gibi ürettiğimiz süpersonik uçaklarla dahi 10 bin km kadar sürecek atmosferi terk etme serüveninin sadece 100 km kadarını gerçekleştirebiliyoruz. Bu arada üst katmanlarda jet motorlarının çalışmamasının sebebi, hava yoğunluğu nedeniyle pervane veya türbin itiş kuvveti elde edilemeyecek olmasıdır. Bunun yanında bu motorların itki gücünün sağladığı hız da yeterli olmayacaktır.
Alternatif Uçuşlar
Binlerce ton yakıtı deposunda bulunduran dev roketlerin taşıdığı uzay araçları dışında uzaya gidebilme fikri ise bir hayal değil. Daha hafif hava araçlarına sofistike motorlar entegre ederek uzay yolculuğu yapıldı bile. Virgin Galactic tarafından üretilen VSS Unity atmosferi daha küçük bir roket sistemi ile terk etmeyi başardı. Tabii bu uçuşun en önemli özelliğinin bir uçağın kalkışı kadar kolay olması ve geri dönüşün de bir uçak kadar kolay olması olduğunu belirtmek gerekir. Ancak hala roket dışında bir alternatifimiz maalesef bulunmuyor.