Lazer Güdümlü Füze L-UMTAS

Lazer Güdümlü Füze L-UMTAS

L-UMTAS; taarruz helikopterlerinde kullanması için ROKETSAN’ın geliştirdiği, lazer güdümlü füze sistemine verilen addır. Bu tanksavar füzeler, barındırdıkları modern teknolojik özellikler sayesinde savaş alanındaki zırhlı tehditlere karşı etkili olmaktadırlar. Tanksavar füze sistemi; havadan karaya, atış öncesinde ve sonrasında kilitlenebilir yarı aktif lazer füze sistemi olarak da tanımlanabilir.

L-UMTAS
L-UMTAS

Füze, taarruz helikopterlerinden gece ya da gündüz fark etmeksizin atılabilmektedir. Bunun yanında kullanılan harp başlığına göre zırhlı personel taşıyıcı, hafif korugan, siper, arazi aracı, bina ya da alçak irtifadaki helikopterlere karşı da kullanılabilmektedir.

L-UMTAS’ın Tasarım Süreci

Füze sistemi, orijini olan UMTAS sisteminin teknolojik alt yapısı ile konfigürasyonel ortaklığı kullanılarak geliştirilmiştir. ROKETSAN bu kapsamda füzenin Arayıcı ve Harp Başlığı bölümlerini modüler olarak tasarlamıştır. Diğer bölümleri ise UMTAS’tan direkt olarak alınmıştır. Bunun yanında L-UMTAS, UMTAS’ın lançerinden atılacak şekilde geliştirilmiştir. Ayrıca füzenin T129 ATAK helikopterlerine entegre edilebilmesi adına yapılan çalışmalar da sürmektedir.

L-UMTAS Füze Sistemi

UMTAS sisteminin teknolojik alt yapısı kullanılarak geliştirilen bu füze sistemi; güdüm, arayıcı, kontrol bölümleri, harp başlığından ve ivme motorundan meydana gelmektedir. Yarı Aktif Lazer, arayıcı olarak füzenin gövdesine bağlıdır. Yine TÜBİTAK’ın tasarladığı milli dedektör ve bunun yanında ROKETSAN’ın geliştirildiği optik de füze sisteminde kullanılmıştır.

L-UMTAS
L-UMTAS

Lazer UMTAS; UMTAS için geliştirilmiş olan tanksavar harp başlıkları kullanılacak şekilde tasarlanmıştır. Bu harp başlığının yanı sıra bu füze sistemi için yüksek infilaklı ve parçacık tesiri olan bir harp başlığı da geliştirilmiştir. Ayrıca füze, NATO’nun standartlarına uygun olan işaretçiler ile birlikte çalışabilecek kabiliyette tasarlanmıştır. Yine operasyonlar sırasında kullanılan lazer kodunun atış öncesinde değiştirilmesi de mümkündür.

ROKETSAN tarafından geliştirilen füze; kızılötesi başlığı ve lazer arayıcı ise 8 km. azami menzil ve yine 500 m. asgari menzil ile gece-gündüz, hemen her hava şartında görev yapma özelliğine de sahiptir. Yine füzenin at-güncelle ve at-unut gibi kullanım modları da bulunmaktadır. Bu sayede Lazer UMTAS, hedef güncelleme özelliğinin de verdiği esneklik ile sütre arkasında gizlenen hedeflere atış, vuruş etkinliği değerlendirme ve sütre arkasından atış gibi imkânlar sunmaktadır.

Bunları da beğenebilirsin