Yerli İnsansız Kara Aracı: UKAP

Yerli İnsansız Kara Aracı: UKAP

Türk Silahlı Kuvvetleri, operasyonlarında özellikle son dönemlerde insansız hava araçlarını sıklıkla kullanmaktadır. Yine bunun yanında TSK, Zeytin Dalı Harekâtı ile birlikte insansız kara araçlarını da operasyonel olarak kullanacağını duyurmuştur. Bu kapsamda üretimi yapılan yerli üretim insansız kara aracı UKAP için kalifikasyon testleri tamamlanmıştır. Bu silahlı insansız kara aracının seri üretimine ise yakın zamanda geçilmesi beklenmektedir.

UKAP
UKAP

UKAP, güvenlik güçlerinin insansız kara aracı ihtiyacını karşılama anlamında öncü ürünler arasında yer almaktadır. Bu araç, el tipi kumanda yardımı ile yakın mesafeden yönetilebiliyor. Aracın büyük çanta tipi kumandası ise daha uzak mesafelere gönderilmesini sağlamaktadır. Hatta bu kumanda sayesinde insanın erişemeyeceği bölgelere dahi öncü kuvvet olarak gönderilebiliyor. Yerli insansız kara aracının bu özelliği sayesinde birliğin ve personelin zarar görmesinin önüne geçilebiliyor.

Mesafe Sınırı Olmadan Kullanılabilecek!

Yerli insansız hava aracının yakından kumandası sayesinde anında tepki vermek gereken durumlara müdahale edilebiliyor. Ayrıca aracın bunlara ek olarak uydu aracılığı ile kontrol seçeneği de mevcuttur. Bu özellik ise birden fazla aracın mesafe sınırı olmaksızın kullanılmasını sağlıyor.

UKAP
UKAP

UKAP, modüler bir yapıya sahiptir. Bu nedenle ihtiyaç olduğu durumlarda kamera donanımı ile gözetleme ve keşif, yaralı kurtarma, radarla tehdit tespit ve farklı araçların çekilmesi gibi amaçlar içinde kullanılabilecek. Platform, uzaktan kumanda kiti ile yaklaşık 3 kilometre mesafeden yönetilebiliyor. Yine operasyon süresi batarya ile en az 5 saattir. Jeneratör ile ise operasyon süresi 8 saate kadar çıkabilmektedir. Bu insansız kara aracının saatteki hızını arttırmaya yönelik çalışmalar sürüyor. Bunun yanında aracın taşıma kapasitesi ise 3 tona kadar çıkabiliyor.

Yurt Dışında Büyük İlgi Görüyor

UKAP
UKAP

Uzaktan kumandalı bu insansız kara aracı, Asya pazarı başta olmak üzere yurt dışında büyük ilgi görmektedir. Araç, Asya pazarına Malezya’nın önde gelen havacılık ve savunma şirketi DEFRECH ile iş birliği sayesinde girecek. ASELSAN ve Katmerciler tarafından geliştirilen uzaktan kumandalı insansız kara aracı, Türk Savunma Sanayisinin yakın zamanda üretimini gerçekleştirdiği ve tanıtımının yapıldığı fuarlarda öne çıkan ürünler arasında yer almaktadır.

 

Bunları da beğenebilirsin