Uydudan Kontrol Edilebilen İHA: ANKA-S
Uydudan Kontrol Edilebilen İHA: ANKA-S
Türkiye, insansız hava araçları konusunda İsrail, Amerika ve Hindistan gibi sayılı ülkeler arasına girmeyi başarmıştır. Artık ülkemizde de çeşitli amaçlar için kullanılmak üzere insansız hava araçları geliştirilmektedir. Bu araçlardan birisi de ANKA-S insansız hava aracıdır. Anka-S, uydu üzerinden kontrol edilebilen bir İHA’dır.
ANKA, Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacını karşılamak adına geliştirilmiştir. Bunun için 25 Ekim 2013 tarihinde TUSAŞ ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında anlaşma imzalanmıştır. Bu anlaşma kapsamında 200 kg. yük kapasitesi ise 24 saat uçuş yeteneğini oldukça başarılı bir şekilde gösteren ANKA Blok-B’nin kazanımlarından da faydalanarak geliştirme çalışmalarına başlanmıştır.
Mesafe Bağımsız Kontrol Yeteneği ile ANKA-S
Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçlarına cevaben tasarlanan bu insansız hava aracı, temel olarak uydu üzerinden, mesafe bağımsız kontrol yeteneği ile geliştirilmiştir. ANKA-S sisteminde; yeni nesil gece ve gündüz kamerası, telsiz rölesi faydalı yükleri ile görev kabiliyeti üst seviyelere çıkarılmaktadır. Uydu üzerinden kontrol edilebiliyor olması nedeniyle görev menzili binlerce kilometreye ulaşacak olan bu İHA, Türk Silahlı Kuvvetlerine stratejik anlamda çok büyük katkı sağlamıştır.
Bu insansız hava aracının uçuş testleri 2016 yılının son çeyreğinde başlamıştır. Bu tarihten itibaren seri üretimi gerçekleştirilen ANKA-S’nin Hava Kuvvetlerine toplam 10 adet teslim edilmesi planlanmıştır. Bu proje kapsamında görev yapacak olan operatör ve pilotlarının eğitimi için görev ve eğitim simülatörleri geliştirilmiştir. Yine sistemin operasyonel sahada idame, işletme, bakımı ve teknik desteği adına alt yapı kurulum çalışmaları da yapılmıştır.
Yerli İHA aracı ANKA’nın uydudan kontrol edilebilmesini sağlayan yine yerli firma CTech’in geliştirmiş olduğu Uydu Haberleşme Terminalleri yazılımıdır. Hava Kuvvetleri Komutanlığına ciddi anlamda güç katacak olan bu sistemin veri ve bilgi güvenliği de üst düzeye çıkartılmıştır.
Tam yedekli otomatik kalkış ve iniş sistemi sayesinde saha üzerindeki tüm zorluklara hazır olan yerli İHA, kalkış meydanından bağımsız bir şekilde acil durum inişi yapabilmektedir. Bunun yanında link kaybı durumunda ise belirli alanlara iniş gerçekleştirebilmektedir. Ayrıca bu araç, tam otonom ve kamera güdümlü uçuş modu ile görev odaklı uçuş yapabilmektedir.