İspanya ve Avustralya’ya AEGIS Komuta Kontrol Sistemi satışı ABD tarafından onaylandı

AEGIS Komuta Kontrol Sistemi satışı onaylandı

Amerikan Deniz Kuvvetleri Enstitüsü (US Naval Institude) tarafından verilen habere göre, Amerikan Dış İşleri Bakanlığı, İspanya ve Avustralya Deniz Kuvvetleri platformlarında kullanılmak üzere AEGIS Komuta Kontrol Sistemi satışına onay verdi. Söz konusu satış kongre onayından sonra resmileşmiş olacak.

Yapılan sözleşmeler kapsamında İspanya 5 adet fırkateynde kullanılmak üzere 5 adet sistemi 860 milyon dolar karşılığında satın alacak. Detayları henüz hetleşmemekle beraber Avustralya’nın ise 185 milyon dolarlık bir anlaşma yaptığı belirtiliyor.

Anlaşmalar Amerikan Kongresi tarafından onaylandığı takdirde özellikle İspanya Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılan AEGIS Komuta Kontrol Sistemi sayısı 2 katına çıkmış olacak. Bu durum aslında Amerikan Deniz Kuvvetlerine ait 6. Filonun operasyon bölgesideki müttefik hava savunma sistemlerinin de güçlenmiş olmasını sağlayacak. Ayrıca müttefik ülkelere satışına izin verilen bu sistemler, Avrupa genelinde kurulmuş olan hava savunama harbi perdesinin de önemli bir parçası olarak görülüyor.

 

İspanya Deniz Kuvvetlerine ait fırkateynlerin AEGIS Komuta Kontrol Sistemini kullanması çok uluslu müttefik operasyonlarda sistemin kullanımının sağlanması için çok önemli bir rol oynuyor. Örneğin; 2015 yılında yapılan bir eğitimde İspanyol Fırkateyninden AEGIS Komuta Kontrol Sistemi ile fırlatılan bir güdümlü merminin elde ettiği veriler bölgede bulunan ABD Deniz Kuvvetleri Fırkateynindeki (USS Ross DDG-71) sisteme transfer edildi. Elde edilen bu veriler sistemin çok uluslu olarak kullanılabilmesi için sistem üreticisi Lockheed Martin tarafından kullanıldı.

ABD ile birlikte İspanya, Avustralya, Japonya, Norveç ve Güney Kore halihazırda AEGIS Komuta Kontrol Sistemi kullanan diğer ülkeler arasında yer alıyor.

Avustralya’nın ise satın aldığı sistemi Hobart Sınıfı Hava Savunma Harbi Fırkateynlerine entegre edeceği değerlendiriliyor. Savunma Bakanlığına yakın kaynaklardan öğrenildiği kadar. Sistemin Avustralya tarafından geliştirilen CEAFAR 2 Faz Dizilimli Radar Sistemi ile entegre olarak kullanılmasının planlandığı belirtiliyor.

Avustralya’nın Hobart Sınıfı Fırkateynler ile birlikte 2018 Haziran ayı içerisinde BAE Systems tarafından inşa edileceği açıklanan ve önümüzdeki 20 yıllık dönem içerisinde hizmete girmesi planlanan yeni hava savunma harbi fırkateynlerinde de AEGIS Komuta Kontrol Sistemi kullanmaya devam etmesi bekleniyor.

 

 

Bunları da beğenebilirsin