Hint Donanması DSRV ile İlk Denemelerini Başarıyla Tamamladı

Hindistan Deniz Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada 15 Ekim 2018 tarihi itibariyle Derin Dalış Kurtarma Aracı/Deep Submergence Rescue Vehicle (DSRV) yapılan ilk denemelerin başarı ile tamamlandığı bildirildi

Yapılan deneme dalışında 300 feet derinlikte DSRV aracının denizaltı ile başarılı bir şekilde birleştiği, uygun pozisyonda sabit kalınarak denizaltından kurtarma aracına personel transferinin başarılı bir şekilde yapıldığı açıklandı.

Askeri kaynaklar tarafından yapılan açıklamada dalış esnasında DSRV ile 666 metreye kadar ulaşıldığı ve Hint karasularında bu alanda bir rekora imza atıldığı ifade edildi. Ayrıca tecrübeler esnasında Hint Deniz Kuvvetleri adına başka tarihi anlar da yaşandı. Deniz Kuvvetleri tarihinde ilk olarak ROV (uzaktan kumandalı sualtı aracı) cihazı ile 750 metre derinlikte ve Yandan Taramalı Sonar cihazı ile ise 650 metre derinlikte operasyonlar gerçekleştirildi.

Bu seyir ve dalış tecrübeleriyle birlikte Hint Donanması’nın arama kurtarma kabiliyetlerinin üst düzeye çıktığı ve özellikle envanterinde 20’den fazla denizaltısı bulunan bir deniz kuvveti olarak yara almış ya da batmış denizaltılara kendi imkanlarıyla müdahale edebilme yeteneğine ulaştığı değerlendiriliyor.

Bilindiği üzere özellikle denizaltıdan personel kurtarma araçları konusunda dünyada otorite olarak ABD SRDRS ve NATO NSRS sistemleri bulunuyor ve dünyanın herhangi bir yerinden gelen yardım talebi doğrultusunda 72 saat içerisinde tüm kurtarma ekipmanlarının bölgeye intikali sağlanıyor. Hizmete yeni giren bu DSRV sistemi ile Hindistan bu yardımı almadan kendi denizaltıdan personel kurtarma operasyonlarını yapabilir duruma gelmiş oluyor.

 

 

 

 

Bunları da beğenebilirsin