Boeing ABD Hava Kuvvetleri Yeni Nesil Eğitim Uçağı için 9 Milyar Dolarlık Sözleşme İmzaladı

ABD Hava Kuvvetlerinin yeni nesil eğitim uçağı Boeing-Saab ortaklığı tarafından üretilecek.

Boeing, 9.2 milyar dolar karşılığında imzaladığı bu sözleşme ile 1 ay içerisinde üçüncü büyük savunma sanayi sözleşmesine imza atmış oldu. Daha önce ABD Deniz Kuvvetlerinin İnsansız Tanker Uçağı ve Hava Kuvvetlerinin Huey Sınıfı Helikopterlerinin değişim sözleşmelerini imzalayan firma, T-X programı ile birlikte en önemli sözleşmesine imza atmış oldu.

Anlaşma kapsamında Hava Kuvvetlerine 351 adet uçak teslim edilecek. Üretilecek uçağın özellikleri dikkate alındığında uluslararası markette de çok fazla rağbet göreceği değerlendiriliyor.

Hava Kuvvetleri tarafından 27 Eylül 2018 tarihinde yapılan açıklamaya göre, her ne kadar sözleşme kapsamında 351 uçak ve 46 simülatör teslimi planlansa da sözleşmenin 475 uçak ve 120 simülatöre kadar bir alıma müsaade edecek şekilde esnek bir yapıda olduğu belirtildi. Ayrıca 9.2 milyar dolarlık bedelin sözleşmedeki tüm opsiyonlar kullanıldığı takdirde geçerli olduğu ifade edildi.

Boeing-Saab ortaklığı proje için Leonardo DRS ve Lockheed Martin-Korea Aerospace Industries ortaklığı için yarışmıştı. Ayrıca seçilen uçak proje için verilen teklifler arasında yeni tasarım olan, yani var olan herhangi bir uçağın revize edilmiş hali olmayan tek modeldi. Bu durumun aynı zamanda kendi içinde farklı riskler içermesi nedeniyle bazı savunma sanayi uzmanları tarafından bu uçağın seçilmesi uygun görülmese de Boeing’in agresif fiyat politikasının Hava Kuvvetlerinin seçiminde önemli bir rol oynadığı belirtiliyor.

Proje kapsamında ilk 5 uçak ve 7 simülatör 2023 sonuna kadar teslim edilecek. Bir filonun tüm uçakları ve simülatörleri ile birlikte aktif olarak hizmete başlaması için ise 2034 yılı planlanıyor.

Savunma Sanayi ve havacılık uzmanları tarafından özellikle F-35 Programı dahilinde uçak satın alan ülkelerin bu yeni nesil eğitim uçağı ile yakından ilgileneceği ve bu nedenle de yeni uçağın uluslararası marketteki potansiyel satış ihtimalinin çok yüksek olduğu ifade ediliyor.

Bunları da beğenebilirsin