Uzay Çipleri Engel Tanımayacak
Türkiye’nin savunma sanayinde attığı adımlar ardı ardına geliyor ve ileri teknoloji alanında inovatif projeler vücut buluyor. Uzun zamandır neden ileri teknoloji üretimi yapmadığımız tartışılırken kendi mikroçiplerimizi üretmeye başlıyoruz. Günümüzde Radyasyon sertleştirmesi yöntemi ile üretilen çiplerin kullanılmaya başlanması ile uzay teknolojisindeki sınırlar zorlanırken, Türk Savunma Sanayinin bu alanda faaliyet göstermeye başlaması bilim çevrelerinde heyecan verici olarak tanımlanıyor. Kendi güvenlik sistemlerimizi, her koşulda kendi imkanlarımızla üretebilmek, geliştirebilmek veya onarabilmek için ihtiyaç duyduğumuz ekipmanların üretimine yönelik olarak atılan adımların, uzay teknolojileri noktasında da efektif olacağı belirtiliyor. Türklerin uzaya çıkma macerasında son düzlüğe girilmişken, yerli uzay çipleri ile ürettiğimiz uzay araçlarını kullanabilme hayali heyecan yaratıyor.
Yerli savunma altyapısı
Savunma Sanayi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre; çiplerin ve transistörlerin üretim amacının, kritik ve stratejik donanımın yerlileştirilmesi olduğu, muharebe halinde silah sistemlerinin iyileştirilmesi için sınırlarımız içerisinde üretilen yedek parçaya ihtiyaç duyulduğu ifade ediliyor. Savunma sanayi alanında ciddi projelere imza atan Aselsan, Tübitak Uzay, Bilkent ve ODTÜ işbirliği ile geliştirilen mikroişlemcilerin yakın zamanda kullanılabilir hale gelmesi planlanıyor. Bu noktada üretim uygulamasının en kritik noktası, üretimde kullanılan tüm unsurların yerli olması ve her an tedarik edilebiliyor olması olarak tanımlanıyor. Ulusal güvenlik angajmanlarının değiştiği ve yerli üretimin öne çıktığı günümüzde, devletin yerli üretimi daha fazla teşvik etmesi bekleniyor.
Nitelikli ve uzun ömürlü materyal
Savunma Bakanlığı Başkanlığı tarafından desteklenen mikroişlemci üretimi faaliyetlerinde modern teknolojinin ulaştığı son standartlar benimseniyor. Üreticinin her koşulda yüksek verimlilikle çalışacak ürünleri üretmesi öncelik olarak tanımlanıyor. Bu noktada NASA tarafından geliştirilen yüksek veya düşük ısılarda hatta radyasyon ışıması durumunda dahi faaliyet gösterebilen çiplerin üretilmesi için çalışmalar sürdürülüyor. Yakın zamanda üretilecek olan tek çekirdeğe sahip yüksek mukavemetli mikroişlemciler ile öncelikle radarların alt yapıları yerli hale getirilecek. Bunu izleyen süreçte tüm sistemlerin yerlileştirilmesi için çalışmaların sürmesi bekleniyor. GAN tipi transistörlerin de üretilmesi için kurulan ASELSAN ve Bilkent Üniversitesinin ortak olduğu proje kapsamında nanoteknolojik çip ve transistörlerin üretiminin yapılacağı bakanlık tarafından açıklandı. İhtiyaçlarımıza uygun standartlara sahip ürünlere ulaşmamız ise aylar içerisinde mümkün olacak gibi görünüyor.