Uzaydaki Gözlerimiz Göktürkler

Uzaydaki silahlanma yarışı devam ederken, oldukça stratejik bir bölgede yer alan ülkemizin uzaydan gözlenmesi ve iletişimin kurulabilmesi maksadıyla üretilip yörüngeye yerleştirilen Göktürk I ve Göktürk II uyduları, silahlı kuvvetlerimiz ve istihbarat birimlerimizin ihtiyaçlarını efektif biçimde karşılıyor. Geliştirmeleri devam etmekte olan Göktürk 3 ile birlikte mükemmel gözlem şartlarına kavuşacak olan ülkemiz, sivil ve askeri faaliyetler için tam donanımlı ekipmanları kullanır hale gelmiş olacak. Pekiyi Göktürkler tam olarak nasıl bir hizmet veriyor?

Yüksek Çözünürlüklü Gözlem

Göktürk I , TUSAŞ ve TAI tarafından İtalyan Telepazio işbirliği ile üretilmiş ilk gözlem uydumuzdur. Genel gözlem için tasarlanan uydu; askeri ihtiyaçların yanı sıra; istatistik raporlamadan, doğal afetlerin gözlemlenmesi ve hatta ürün rekoltesinin tespiti için dahi kullanılabilen bir gözlem uydusudur. Aktif şekilde faaliyetlerini sürdüren Göktürk I’e 2012 yılında Göktürk II’de katılarak ülkemizin gökyüzündeki varlığını güçlendirmiş durumdadır. TUBİTAK ve TAI tarafından üretimi 2019 yılında tamamlanacak olan Göktürk III ile birleştiğinde tam bir hakimiyete sahip olacak ve dünyanın herhangi bir yeri hakkında kolayca gözlem yapabilir hale gelebileceğiz.

Yerli üretim, ileri teknoloji

İtalyan Telepazio tarafından üretilen Göktürk I’in ardından kolları sıvayan Tübitak Uzay, Tusaş ve Tai ile birlikte bu güne kadar ürettiğimiz en muazzam savunma sanayi ürününü 2012 yılında göklerle buluşturdu. Yerli imkanlarla Türkiye’de üretilen Göktürk II, batılı ülkeler tarafından üretilen birçok gözlem uydusu ile kıyaslandığında, hiç birisinden geri kalmayan özelliklere sahip.

Global gözlem kabiliyetine sahip uydu, dünyanın etrafında 98 dakikada bir turunu gerçekleştiriyor ve 40gb veri depolayıp yer istasyonuna verileri iletebiliyor. Çok yüksek çözünürlüğe sahip kameraları ile yerden 5 metre yüksekliğe kadar renkli, 2.5 metre yüksekliğe siyah-beyaz görüntü elde edilebilen uydu sivil ve askeri her türlü operasyon için kullanılabiliyor.

Hali hazırda Savunma Bakanlığı envanterine kayıtlı olan Göktürk gözlem uyduları, ulusal güvenlik noktasında tüm kamu kaynaklarına bilgi aktaran ve dünyanın her yerinden istihbarat toplayan göklerdeki gözlerimiz olarak biliniyor. Terörle mücadelede, güvenlik güçlerine anlık veri ulaştırabilen sistemler sayesinde son yıllarda bu alanda ciddi faydalar elde edilmiş ve ülkemizin güvenliğini tehdit eden pek çok kara unsuru başarıyla tespit edilmiştir.

Bunları da beğenebilirsin