Lazer Güdümlü Füze CİRİT 2.75

CİRİT 2.75 Lazer Güdümlü Füze; hareketli veya hareketsiz hedeflere, taarruz helikopterlerinden zırhlı ya da zırhsız araçlara yönelik olarak kullanılan, yüksek kabiliyetli bir füzedir. Bu yeni nesil güdümlü füzenin tasarlanma amacı; güdümlü tanksavar füzeleri ile güdümsüz roketler arasında yer alan taktiksel boşluğu doldurmaktır. Bu füze sistemi, Türk Savunma Sanayinin en önemli firmalarından birisi olan ROKETSAN tarafından tasarlanmış olan Pod’dan atılabilmektedir. Bu akıllı Pod ise MIL-A-8591, MIL-STD-1760 ile uyumludur. Bunun yanında Pod, CİRİT’in etkinlik zarfını da arttırmaktadır. Ayrıca bu lazer güdümlü füze, yükleme ve boşaltmayı kolaylaştırması için tüp komplesi içerisinde yer almaktadır.

Lazer Güdümlü Füze
Lazer Güdümlü Füze

CİRİT; kara aracı, deniz platformları, hafif saldırı uçakları ve sabit kara platformlarına entegre edilerek kullanılabilmektedir. Ayrıca hedef işaretlemesi ise atış yapan platform üzerinden veya bir başka kaynaktan da yapılabilmektedir.

CİRİT 2.75’in Kullanılabildiği Platformlar

CİRİT, çok yönlü tasarımının verdiği imkânlar sayesinde pek çok farklı platforma entegre edilebilmekte ve kullanılabilmektedir. Lazer güdümlü füze, havadan karaya atışlarındaki performansını karadan karaya atışlarda ve satıhtan satıha kullanımda da göstermiştir. Bunların yanında platform hedef bilgilerini, sahip olduğu akıllı ara yüzlü lançeri sayesinde füze bilgisayarına yüklemekte ve hedeflenen noktanın en yüksek isabet oranında vurulmasına olanak tanımaktadır.

Platformun akıllı ara yüze sahip lançeri, 1760 ara yüz üzerinden platform durumu, çevre şartları ve hedef pozisyonu bilgilerinin aktarılmasını sağlamaktadır.

Bu lazer güdümlü füze ilk olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda AH-1W Süper Kobra adı verilen helikopterlere entegre edilmiştir. CİRİT, bu helikopterlerde aktif olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bu helikopterler ile yapılan operasyonlarda, kendisini muharebe ortamında da kanıtlamıştır. Bunun yanında füze, T-129 ATAK Helikopterine de entegre edilmiştir.

Lazer Güdümlü Füze
Lazer Güdümlü Füze

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CİRİT’in entegre edildiği platformlardan birisi de AT-802 uçağıdır. Sınır güvenliğini sağlamak amacı ile entegre edilen füze, bu misyon çerçevesinde hala aktif olarak kullanılmaktadır. CİRİT güdümlü füze sistemi SİHA platformlarına da entegre edilmiş ve etkinliğini kanıtlamıştır.

Lazer güdümlü füzenin; sabit ve çekili kara platformları, hızlı karakol botları ve taktik kara araçlarına entegre edilebilmesi için yapılan çalışmalar da sürdürülmektedir.

 

 

Bunları da beğenebilirsin