SpaceX Projesi Heyecan Yaratıyor

Özellikle 80’li ve 90’lı yıllarda devasa bütçelerle milyonlarca kişinin televizyondan canlı izlediği roket fırlatma seromonilerini hepimiz anımsarız. Pekiyi hiç iniş yapan roket izlediniz mi? Elon Musk tarafından kurulan SpaceX şirketi, fırlatma roketlerinin dünyaya salimen dönebilmesini hatta bir rampaya iniş yapabilmesini sağladı. Üstelik bunu NASA gibi dünya devletlerinden çok daha ucuza mal edebildi. Bugüne kadar üretilen sıvı yakıtlı roketlerin %5’i kadar maliyetle üretilen SpaceX roketlerinin geri döndürülebiliyor olması maliyeti ciddi şekilde azaltıyor ve uzay yolculuğunun maliyetini normalin %3’üne kadar indiriyor. Bu durumda aya gitmek için aylarca hazırlık yapmaya ve kamusal bir bütçe sağlamaya da gerek kalmıyor. Elon MUSK’a göre yakın zamanda uzay yolculuğu bir uçağın seyir maliyetlerine denk hale gelebilecek.

Askeri ve Sivil Operasyonlar Gerçekleştirebilir

SpaceX henüz sivil bir inisiyatif ve askeri odaklar için çalışmıyor. Ancak, başta ABD olmak üzere dünyanın uzay savunmasında ciddi bir iş ortağı haline gelebileceği ifade ediliyor. SpaceX tarafından üretilen roketler şimdilik çok ağır yükleri taşıyamıyor. Ancak kaydedilen gelişim dikkate alındığında yakın zamanda ağır savunma araçlarını da gökyüzüne çıkarabileceği tahmin ediliyor.

SpaceX tarafından üretilen Falcon serisi roketlerden bir tanesinin Uluslar arası Uzay İstasyonuna yük nakli yaparak dünyaya güvenli biçimde geri dönüşü ile uzaydaki sivil inisiyatiflerin artacağı tahmin ediliyor. SpaceX, uzay programı olan ülkelerin dahi pek çoğundan daha fazla fırlatma denemesi yapan ve aslında devletler kadar güçlü bir uzay hakimiyetine sahip görülüyor. Gelecekte uyduların makul maliyetlerle uzaya fırlatılmasından, insanoğlunun sivil uzay macerasına başlamasına kadar birçok alanda faaliyet yapacağı tahmin edilen şirket heyecan yaratıyor.

Bir Rüya Gerçek Oluyor!

Sahip olduğu Paypal şirketini satarak SpaceX’i kuran Elon Musk; bir dönem iflasın eşiğine gelmiş, ancak pes etmeyip Tesla’yı da içine alan çılgın projelerini sürdürmüştü. Günümüzde Tesla, dünyanın en önemli inovasyon projesini gerçekleştirirken, SpaceX uzayın en önemli projesini tamamladı bile. İnsansız uzay araçlarını rahatça yörüngeye ulaştırabilen teknolojileri aktif şekilde kullanan SpaceX, ağır yükü bulunan uzay araçlarını uzaya ulaştırdığında bir çağın kapanıp yenisinin açılacağına kesin gözüyle bakılıyor. Musk’ın sahip olduğu motivasyon ve Musk’ın geçmişi göz önüne alınacak olursa, bunun çok da uzun sürmeyeceğini tahmin etmek çok güç değil gibi görünüyor.

Bunları da beğenebilirsin