Rusların Uzaydaki Gizli Silahları

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra savaş gücünü bir süreliğine tamamen yitiren Rusya, son yıllarda gündeme bomba gibi düşen teknolojileri ile “buradayız” mesajını tüm dünyaya veriyor. Sovyet Rusya döneminde geliştirilmesine başlanmış ve yarım kalmış projeler sırayla tamamlanırken, inovasyon atağı da hız kesmeden devam ediyor. Geçmişte Amerika ile birlikte uzayın ortağı olan Rusya, son günlerde bu ünvanı tekrar kazanabileceğini kanıtlayacak nitelikte sistemleri açıklamaya başladı.

Gerekli gördüğü takdirde nükleer enerji kaynaklarını herhangi bir araçta kullanmaktan çekinmeyen Rusların ürettikleri ve üretecekleri uzay sistemlerinde radyoaktif enerjiyi tercih etme ihtimalleri ise endişe ile karşılanıyor. Abartılı güce sahip lazer silahlarının başta türlü aktif edilemeyeceğini iddia eden uzmanlar, Rusya’nın ulaşmak istediği hedefe insanlığı tehlike altına sokmadan yürümesi gerektiğini ve bunun için gerekiyorsa küresel gücün harekete geçirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Ancak Rus makamları, güvenliklerini dünya ile hiçbir şekilde tartışmamakta kararlı. Bu noktada ilk adım uzay olarak değerlendiriliyor.

Neden Uzay Savunması?

Konvansiyonel savaşların artık sona ermiş olduğu ve özellikle büyük devletler arasında yapılacak bir savaş durumunda, kara birliklerinin neredeyse hiç kullanılmayacağı iddia edilir. Bu durumda hava güçlerinin efektif bir şekilde sevk ve idare edilmesi gerekir ki, modern teknoloji donanımlarına sahip hava araçlarının neredeyse tamamı uydular tarafından idare ediliyor. Füzeler ve Savaş uçaklarının yön bulmadan hedeflemeye kadar tüm tertibatları uydulara entegre. Elbette Ruslar kendi semalarında, onları vurmak için gönderilen araçlara yol gösterecek uyduları da istemiyor. Bunun yanında karşı atak için benzeri bir sistemi de kullanmak istiyor. Sonuç olarak kaçınılmaz bir güç savaşı ortaya çıkıyor. Kimi uzmanlara göre Rusların bu atakları Amerika’nın sınırsız güç sahibi olmasını engelleyecek bir adım ve aslında faydalı dahi sayılabilir. Çünkü Amerika’nın saldırgan dış politikasının mutlak güce sahip olduğunda kontrol edilemez hale gelebileceği endişesi Avrupa dahil olmak üzere herkes tarafından paylaşılıyor.

Ruslar şimdilik duyurmadıkları bazı teknolojileri ve mevcut sistemleri ile Amerika’nın bu hakimiyetine şimdiden ciddi zarar verdi bile. Amerikan askeri uydularını tespit edebilen yer sistemleri, uyduları bertaraf edebilen uçaklar ve lazer silah donanımına sahip uydular ile Rusya kendi semasını güvenli hale getirmeyi başarmış gibi görünüyor. Rus kaynakların henüz açıklamadıkları çok sayıda yüksek teknolojili uzay sisteminin bulunduğu ise haber kaynaklarına sıkça ulaşan bilgiler arasında yer alıyor.

Bunları da beğenebilirsin