Milli Taarruz Helikopteri Atak T129

Atak T129, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan bir helikopter türüdür. Havacılık alanında doğan ihtiyaçlar nedeniyle 2007 senesinde hayata geçirilen ATAK; asimetrik harp özelliği taşıyan ve terör örgütleri ile mücadelede kullanılan hava savunma aracıdır. Bu milli taarruz helikopteri, özellikle sınırdaki hedeflerinin vurulmasında görev almaktadır. Helikopter ayrıca taarruz görevinin yanı sıra keşif görevlerini de kolayca yerine getirebilmektedir.

Atak T129
Atak T129

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’nin üretimini üstendiği ATAK T129, AgustaWestland tarafından tasarlanmıştır. Ancak daha sonra TSK’nın ihtiyaçlarına göre dizayn edilmiştir. Bunun için helikoptere milli aviyonik ve silah sistemlerinin eklenmesi ile ekstrem koşullara dayanıklı hale gelmiştir. Yükseklik ve sıcaklığa dayanıklı bu taarruz helikopteri, vurucu gücü ile seçkin ürünler arasında yer alıyor.

ATAK T129 Görev Ayırt Etmiyor

ATAK milli taarruz helikopteri, TSK’nın terör örgütleri ile mücadelede elini hayli güçlendirmektedir. Bu helikopterin farklı görevler için tasarlanmış iki modeli bulunmaktadır. Bunlar T129A ve T129B’dir. T129A, yakın hava desteği görevleri için tasarlanmıştır. Bunun yanında T129B ise pek çok görev için kullanılabiliyor.

Atak T129
Atak T129

Yakın hava desteğinde görev alan T129A’nın 500 adet mühimmatı bulunuyor. Bu helikopter, 20 mm’lik top ile operasyonlar sırasında birliklerimize hızlı ateş desteği sağlıyor. Farklı birçok görevde kullanılan T129B ise; 8 adet anti-tank füzesi UMTAS yer alıyor. Bunun yanında 2 adet STINGER ve 12 adet güdümlü CİRİT ile pek çok zorlu görevi başarıyla yerine getiriyor.

Üretimi Devam Ediyor

ATAK T129’un ilk deneme uçuşu 2011 senesinde gerçekleştirilmiştir. 2014 senesinde tasarımı tamamlanan helikopterin Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ilk teslimatı 2014 yılının Nisan ayında yapılmıştır. Bu teslimatın ardından 23 adet daha ATAK üretilmiştir. Böylece envanterdeki ATAK sayısı 24’e çıkmıştır. Ancak bu aşamalarda helikopterin sadece sayısı değil niteliği de artmıştır.

Atak T129
Atak T129

AR-GE çalışmaları ile sürekli modifikasyon yapılarak hız, dayanıklılık ve güç açısından geliştirilen helikopterin yapımında katkıda bulunan firmalar arasında ise ASELSAN da yer almaktadır. ASELSAN’ın projedeki rolü ise; görev bilgisayarları üretimi, aviyonik sistem üretim ve entegrasyonu, radar ikaz sistemi tedariki ve dost-düşman ayrımı yapan sistemin tedariki gibi konulardır.

ATAK Pakistan İhracatı ile Kendinden Söz Ettiriyor

Temmuz 2018 ayı içerisinde Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Pakistan’a 30 adet ATAK T129 Taarruz Helikopteri satışı gerçekleştirildiği belirtildi. Bu konuyla ilgili daha detaylı haberleri müteakip dönemlerde iletmeye devam edeceğiz. Ancak yapılan açıklamada özellikle bu satışın Savunma Sanayi İhracatı olarak 1 seferde yapılan en yüksek fiyatlı satış olarak tarihe geçtiği belirtildi.

Bunları da beğenebilirsin