ABD 2019 Bütçesinde İnsansız Araçlara 9.6 Milyar Dolar Ayırdı

İnsansız Araçlar için 9.6 Milyar Dolarlık Bütçe

Başkan Trump ABD Savunma Bakanlığı 2019 yılı Bütçesini 13 Ağustos 2018 tarihinde düzenlenen bir törenle imzaladı. Bütçe rakamları arasında İnsansız Araçlara ayrılan 9.6 milyar dolarlık miktar dikkat çekti.

Bu miktar bir önceki yılın bütçesine göre %28’lik bir artışa denk geliyor. Bütçenin geneli incelendiğinde insansız araçlar için ayrılan miktarın toplam bütçeye oranının %1.4 olduğu görülüyor. Alt başlıklarda ise her 3 kuvvetin de yani Deniz, Hava ve Kara Kuvvetlerinin de 2019 yılı için insansız araçlar bütçelerinin arttırılmasını talep ettikleri anlaşılıyor.

Bütçenin detaylarına bakıldığında ise geçen seneye oranla en önemli artışın Deniz Kuvvetleri için ayrılan insansız araçlar bütçesinde olduğu görülüyor. Geçen seneye göre  Deniz Kuvvetleri bütçesinin yaklaşık olarak 1 milyar dolar arttırılmış olması önemli bir veri olarak değerlendirilebilir. Ancak toplam bütçe kalemi olarak bakılırsa yine Hava Kuvvetlerine ayrılan bütçenin yaklaşık 7 milyar dolar ile en büyük miktar olduğu dikkatlerden kaçmıyor.

The Association for Unmanned Vehicle Systems International (AUVSI) tarafından bütçenin insansız araçlar ile ilgili kısımları için düzenlenmiş olan detaylı raporu bu link üzerinden indirebilirsiniz. Sitenin raporu indirebilmek için e-mail üyeliği (ücretsiz) istediğini hatırlatalım. Ancak 198 sayfalık bu raporun verdiği detay bilgiler ve içerdiği grafikler ile mutlaka incelenmesi gerektiği detayını da özellikle belirtelim.

ABDBütçeFY2019İnsansız AraçlarİHA