Milli Muharip Uçak Projesi (MMU), Türk Silahlı Kuvvetlerinin muharebe uçağı ihtiyaçlarını tamamen yerli imkanlarla karşılamak adına başlatılmıştır. Bu proje kapsamında Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterinde yer alan F-16’ların 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak devre dışı bırakılması düşünülmektedir. Yine F-16’ların devreden çıkarılması ile yerine milli imkânlar ile tasarlanan modern uçakların üretilmesi amaçlanmaktadır.
Milli Muharip Uçak TF-X İlk Uçuşunu 2026’da Gerçekleştirecek!
Proje kapsamında MMU’nun ilk uçuşunu 2026 senesinde gerçekleştirmesi planlanmaktadır. Yine uçağın ilk uçuşu sonrasında 2030 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine gireceği düşünülüyor. Milli Muharip Uçak Projesi’nde yeni nesil bir uçakta bulunması gereken özellikler ile ilgili çalışmalar yürütülmektedir. Bu özellikler arasında; dâhili silah yuvası, düşük görünürlük, yüksek manevra kabiliyeti ve arttırılmış durumsal farkındalık bulunmaktadır. Proje kapsamında yapılan çalışmalar ile Türkiye; Çin, ABD ve Rusya’dan sonra 5. nesil bir muharip uçağını geliştirebilecek teknoloji ve alt yapıya sahip olacaktır.
MMU projesi dâhilinde üretilecek olan uçakların Türk Hava Kuvvetlerinin envanterine 2030 yılından itibaren dâhil edilmesi öngörülüyor. Proje için yapılan ana sözleşme, 05 Ağustos 2016 tarihinde imzalanmıştır. Bu projenin ana yüklenicisi ise TUSAŞ’tır. TUSAŞ ve diğer proje paydaşları ile çalışmalar heyecan ile sürdürülmektedir. Ana sözleşme süreci, geliştirme ve üretimin bir parçası olan ön tasarımı kapsıyor. Söz konusu bu süreç dâhilinde hava aracının geliştirilmesi, teknoloji, mühendislik ve sertifikasyon süreçlerinin geliştirilmesi ile muharip uçak tasarımına yönelik olarak kabiliyet kazanılması amaç edinilmektedir.
TF-X Projesi Kazanımları
Milli Muharip Uçak (TF-X) Projesi ön tasarım aşaması sonrasında ise projenin takip edilen aşamalarına kesintisiz bir geçiş yaşanması öngörülmektedir. Bu proje kapsamında temelde iki ana eksende kazanım sağlanması beklenmektedir. Bunlardan ilki bu mega projenin gerçekleştirilmesi için yüksek sayıda insan kaynağının yetiştirilmesi ve geliştirilmesidir. Proje kapsamında amaçlanan bir diğer kazanım ise ülkemizin savunmasında kullanılmak üzere uluslararası standartlara uygun, harekât bağımsızlığı sağlayacak bir muharip uçak sisteminin ihtiyaç duyduğu altyapının oluşturulabilmesidir.
Türkiye’nin en uzun ve zorlu projelerinden biri olan MMU, ülkemize teknolojik açıdan sınıf atlatacak ve ülkemizi havacılık sektöründe dünya ile yarışacak bir konuma getirecektir.