Türkiye için yakın zamana kadar gülümseten bir hayal olmaktan öte olmayan uzay projeleri gerçek olmaya bu günlerde çok yakın. TUBİTAK, TUSAŞ/TAI, HAVELSAN, ASELSAN, ROKETSAN ve ülkenin önde gelen üniversitelerinin katılımı ile başlatılan Uzay sanayi inisiyatifi, devlet desteği ile güçlenerek büyüyor. Sadece atmosfer dışı uzay çalışmaları ile değil, havacılık faaliyetleri ile de dikkat çeken projeler üzerinde çalışan kamu şirketleri ve üniversitelerin yanı sıra, son yıllarda sayıları hızla artan havacılık ve uzay firmaları da bu atağa destek veriyor. Ayrıca ülkemizde uzun yıllardır faaliyetlerini sürdüren savunma sanayi firmaları da bu sürece dahil olarak çalışmalarında bu alana da yer vermeye başladı.
Organize Uzay Sanayi Bölgesi Geliyor
Dünyanın en büyük organize sanayi bölgelerinden birisi olacak olan ve Türkiye’nin en büyük 2.projesi olan Ankara Uzay Ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (HAB Ankara)’nin 2019 yılının sonunda açılması ile birlikte başlayacak olan inovasyon atağının hızlanarak devam etmesi planlanıyor. Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı tarafından desteklenen projelerin neredeyse tamamına devlet desteği veriliyor ve savunma sanayi firmalarının birçok avantajı bulunuyor. Geçmişte pek çok sanayi işletmesinin girmeye cesaret edemediği sektörler kamu teşvikleri sayesinde oldukça çekici birer sektör haline geliyor. Yalnızca elektronik ve makine sanayinde değil, yazılım teknolojisi boyutunda da firmalara ciddi destekler veriliyor ve ulusal menfaatler kapsamında inovasyon destekleniyor.
Türkiye uzaya ne zaman çıkacak?
Türkiye’nin öz kaynakları ile uzaya çıkmasının henüz bir hayalden ibaret olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu alanda bir yerleşik altyapımız bulunmuyor olduğundan henüz uzaya insan göndermek için yolun başında olduğumuzu söyleyebiliyoruz. Ancak, ülkemizin savunma ihtiyaçları başta gelmek üzere dışa bağımlı olduğumuz uzay ve havacılık teknolojilerini pekala kendi imkanlarımızla üretebiliriz. Bu vizyonla geçtiğimiz 10 yılda hız verilen havacılık ve uzay sanayi atağı günümüzde meyvelerini vermeye başladı bile. Kendi Jet uçağımızı, helikopterimizi ve kendi uçuş sistemlerimizi üretmemize çok kısa bir süre kaldı ve kendi uydularımızı artık üretebiliyoruz. Özel sektör ve kamu ortaklıkları ile desteklenen projelerin buna benzer şekilde önümüzdeki yıllarda ciddi sonuçlar vermesi bekleniyor. Kim bilir belki biz de uzaya kendi uzay araçlarımızla çok uzun olmayan bir vadede çıkabiliriz.