ABD Hava Kuvvetlerine ait UAV düştü. Kayıp 123 Milyon Dolar.

ABD Hava Kuvvetlerine ait bir adet RQ-4 Global Hawk UAV’nin 2 ay önce Cadiz Körfezinde Rota/İspanya yakınlarına düştüğü resmi kaynaklarca geçen hafta içerisinde açıklandı. Amerikan kamuoyu bu haberin neden 2 aydır gizlendiği konusundaki soruların cevaplarını bekliyor.

Genellikle bu tür kazaların eş zamanlı olarak açıklayan ve medyaya servis eden resmi yetkililerin bu kazayı neden açıklamadıkları merak konusu. Geçen hafta içerisinde yapılan operasyonla denizden çıkarılan Global Hawk İspanya’nın Rota kentinde bulunan Amerikan Deniz Üssü’ne götürüldü.

Güney Dakota’da bulunan Grand Forks Hava Üssü’ne konuşlu olmasına rağmen UAV’nin İspanya kıyılarında hangi görev için bulunduğu ise açıklanmadı. Tüm ısrarlı sorulara rağmen askeri yetkililer, aracın ne zaman havalandığı, rotasının ve görevinin ne olduğu gibi sorulara cevap vermediler. Kazanın nedeni ile ilgili teknik inceleme ve soruşturma ise devam ediyor.

Bu kaza ile birlikte ABD Hava Kuvvetleri 1 yıl içerisinde 2 adet RQ-4 Global Hawk UAV kaybetmiş oldu. 2015 Bütçe Yılı rakamlarına göre insansız aracın bedeli 123 milyon dolar.

2017 yılının yine Haziran ayında Hava Kuvvetlerine ait RQ-4 Global Hawk görev uçuğu esnasında Califrornia’nın doğusuna düşmüştü. Ancak o kaza ile ilgili olarak vakit kaybedilmeden resmi açıklama yapılmış olmasına rağmen 2 ay önce düşen UAV ile ilgili açıklama yapılmamış olması kafaları karıştırdı.

RQ-4 Global Hawk, Deniz Kuvvetlerinin kullanmış olduğu MQ-4C Triton varyantıyla beraber ABD envanterindeki en büyük UAV olarak biliniyor. 131 feet’lik kanat açıklığı, uçuş menzilinin arttırılması için 60 bin feet yükseklikte uçmasına izin verecek şekilde dizayn edilmiş durumda. Hava Kuvvetlerinden edinilen bilgilere göre Global Hawk’ların uçuş menzili 15 bin mile kadar çıkabiliyor.

Bunları da beğenebilirsin