Hipersonik Füzeler ve Anti-Füze Uyduları

Silahlanma yarışı hızla devam ederken, tüm gelişmiş ülkeler birbirlerinin silahlarından daha güçlü silahlar üretmeye çalışıyor ki, bu noktada en büyük sıkıntıların başında sahip olunan donanımın, düşmanın sahip olduğu donanım hızına erişememesi geliyor. Örneğin, süpersonik uçaklardan olan F-16 tipi bir jet, konvansiyonel uçaksavarlar kullanarak kolaylıkla vurulamaz. Uçağın ses hızının atında seyrediyor olması gerekir zira uçak savarlar ses hızında atış yapamazlar. Elbette hedefleme yöntemleri ile hedef isabet alabilir ama oldukça zor bir atış olacaktır. Süpersonik hızlarda dahi isabet bu kadar zor iken hipersonik hızlarda seyreden bir füzenin vurulması, tahmin edileceği gibi neredeyse imkansızdır.

Son yıllarda ABD, Çin ve Rusya tarafından sürdürülen hipersonik füze geliştirme çalışmaları Mart 2018 ayı içerisinde Rusya’nın atış testlerinin tamamlandığı ve seri üretime geçildiği şeklinde yaptığı açıklama ile başka bir safhaya geçmiş oldu. Bilindiği üzere hipersonik füzeler aktif olarak sahaya indiği takdirde mevcut konvansiyonel hava savunma sistemlerinin işlevsiz kalması söz konusu. Hem kara hem de deniz platformalarında mevcut olan hava savunma sistemlerinin tamamı hipersonik hızlarda seyreden füzelere karşı çaresiz durumda.

Yine Rusya tarafından geliştirilen lazer güdümlü hipersonik anti-füze uyduları tam da bu amaç için üretiliyor. Rusya da diğer ülkeler gibi artık bu özellikteki mühimmatın sahaya inme vaktinin geldiğinin farkında olduğu için bu silaha karşı anti-silah üretme çalışmalarını da hızlandırmış durumda.

Hipersonik Füzeler Harp Sahasına İniyor mu?

Her ne kadar kimi çevreler tarafından bir fantezi olduğu söyleniyor olsa da, hipersonik hızlara erişildiği noktasında artık neredeyse hiç şüphe yok. Özellikle Rusya’nın ”Zircon” ve ”Kinzhal” füzeleri ile 2018 yılı içerisinde yapmış olduğu atış testleri pek çok kaynak tarafından doğrulandı. Pekiyi hipersonik hız nedir?

Bir savaş jet uçağı ses hızından hızlı uçabilir. Bu hız saatte 1200 km dir. Bu hızlara süpersonik hız denir. Hipersonik hız ise yaklaşık olarak saatte 6000 km dir ki, bu hız ulaşılması oldukça güç bir hızdır. Atmosferin uçuşa uygun kesiminde bu hızda seyahat eden bir aracın sürtünmeden dolayı çok kısa sürede alev alması ve yok olması söz konusudur ki, bu hızın insan vücudunda oluşturacağı baskının nelere yol açacağı tahmin dahi edilemiyor. Amerika Birleşik Devletleri tarafından üretilmiş olan hipersonik hızlara en yakın hızlara ulaşabilen uçaklarda dahi çok özel donanımlar kullanılıyor ve bu uçuşlar her pilota yaptırılmıyor. Ancak Füzelerin dış yüzeylerinin kuvvetlendirilmesi ile bu yolculuğu yapabilmesi mümkün görünüyor. Pekiyi bu füzeler nasıl imha edilebilir?

Hipersonik Füzeler Nasıl Tespit/İmha Edilecek?

Anti-füze uyduları olarak tanımlanan bu donanımlar, yerden tespit edilemeyecek kadar hızlı hareket eden hipersonik füzeleri yörüngeden tespit edebiliyor ve hedefe kilitlenip imha birimlerine rehberlik ediyor. Bunun yanında henüz resmi hale gelmemiş olsa da, lazer sistemlerinin uydulara yerleştirilmesi yolu ile de bu füzelerin imha edilebiliyor olduğu belirtiliyor. Yakın zamanda gündeme düşen uydu katili lazer donanımlı uyduların bu fonksiyonu yerine getirebileceği ifade ediliyor.

Henüz gerçek bir hipersonik füze ile dünya tanışmış değil ve elbette bunun olmasını hiç kimse de istemiyor. Ama güncel bilgilere ve birçok kaynaktan teyit edilen bilgiler ışığında pek yakında harp sahasında görülmesi  mümkün olan bu silahlara karşı alınacak tedbirler için de çalışmalar son hızda devam ediyor.

Bunları da beğenebilirsin