Biri bizi gözetliyor mu – CIA ve NSA gökyüzünde ne yapıyor?

Uydular gökyüzünde yerini aldığından beri, özellikle Amerika’nın gökyüzündeki yegane hakimmiş gibi davranması başta Ruslar ve Çinliler olmak üzere tüm dünyayı rahatsız ediyor. Son yıllarda artan casus uydu polemiği ise oldukça dikkat çekici detayları göz önüne seriyor. Amerika yakın zamana kadar casus uydusu olduğunu kabul etmezken, Pentagon’a ait olduğu bilinen askeri uyduların yanında bazı istihbarat uydularının da olabileceğini dile getirmeye başladı. Bu durum, yıllardır Amerika’nın bu uyduları fırlattığını iddia eden Rusların haklı çıkması oluyor ki, eğer Rusların iddiaları doğru ise durum sanılandan biraz daha ciddi.

Yüzlerce Var!

Rus yetkililer yaptıkları açıklamalarda; Amerika tarafından yönetilen yüzlerce yörünge aracı olduğunu iddia ediyor. Karadan tespiti oldukça zor olan bu uyduların, iletişim uydularından çok daha küçük olmakla birlikte çok gelişmiş özellikleri olduğu iddia ediliyor. İzleme yapabilmek için pek çok aracın sahip olmadığı donanıma sahip olduğu iddia edilen casus uydu araçlarının ayrıca manevra kabiliyetlerinin de bulunduğu iddia ediliyor. Rus ve Çinli yetkililere göre, casus uydular uluslar arası kurallara aykırı ve kendi uzay sahalarında belirlemeleri durumunda ülkelerin bu uyduları yok etme hakkı bulunuyor.

Ancak tabii bu pek kolay değil. Öncelikle yörüngede uyduların hareket hızında hareket edebilen bir tespit aracı yok. Bu olsa dahi, hangi uydunun hangi maksatla kullanıldığının tespit edilebilmesi de pek olası görünmüyor. Bu durumda, teknolojinin biraz daha gelişmesi ve tüm uyduların kayıt altına alındığı bir sistemin geliştirilmesi gerekiyor. Zira Amerika özellikle askeri uydularının sayılarını ve lokasyonunu dünya ile paylaşmıyor.

CIA Üstümüzde mi?

Amerikan istihbarat teşkilatları, kendilerine ait özel uyduları olmasa dahi, devletin herhangi bir maksatla kullandığı uyduları kullanabiliyor. Dolayısıyla CIA tam olarak üzerimizde olabilir ve bizim meteoroloji uydusu sandığımız bir uydu aslında casus uydu olabilir. Bunu şu anda bilmemizin bir ihtimali bulunmadığı gibi maalesef Amerika’ya bunu yapmaması noktasında da baskı yapabilecek güce sahip değiliz. İletişim uydularının çok büyük bir kısmını elinde bulunduran Amerika, ayrıca küresel iletişimi de kontrol altında tutuyor ki, bu sayede bizi ne şekilde ve ne kadar izlediği noktasında fikir sahibi olabilmemiz olası görünmüyor.

Desc: Amerikan haber alma teşkilatları NSA ve CIA tarafından casus uydular kullanılarak dünyanın her noktasının gözetlendiği iddiaları resmiyet kazanıyor.

Bunları da beğenebilirsin