KKTC’ye Deniz Üssü Kurulması için geri sayım başladı

Türk Deniz Kuvvetleri K.lığından Doğu Akdeniz havzası üzerinde uluslararası güç dengelerini değiştirecek bir hamle geldi. Bugün internete düşen haberlere göre Deniz Kuvvetleri K.lığı Dışişleri Bakanlığına Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bir deniz üssü kurulması konusunda öneri verdi. Uzun yıllardır bu bölgedeki varlığını KKTC’ye geçici olarak konuşlandırdığı gemilerle idame ettirmeye çalışan Deniz Kuvvetlerinin artık bu bölgede kalıcı olmak konusunda istekli olduğu ve bu öneriyi de bu kapsamda sunduğu belirtiliyor.

Doğu Akdeniz Türkiye’nin Kırmızı Çizgisi

Son 10 yılda meydana gelen konjonktürel değişiklikler eskiden beri önemli olan Akdeniz’in doğusunu çok daha önemli hale getirdi. Kıbrıs’taki varlığıyla tüm dünyaya gerekli mesajı veren Türkiye bu bölgenin en aktif oyuncusu olabilmek için sürekli çaba içerisindeydi. Arap Baharı ve Suriye İç Savaşı ile birlikte Amerikan – İsrail ortaklığının bölgede artmaya başlayan etkinliğinin ilave tedbirler alınmasını gerektirdiğini belirten yetkililer Doğu Akdeniz’in yeni dünya düzenindeki önemine dikkat çekiyorlar. Bu kapsamda bölgede menfaati olan ülkelerin tamamından arka arkaya stratejik hamleler izlediğimiz bir döneme giriyoruz. Ancak Türkiye’nin KKTC’de bir deniz üssü kurması buradaki tüm küresel dengeleri alt üst edecek gibi görünüyor.

Türkiye Münhasır Ekonomik Bölge Kararlılığından Vazgeçmiyor

Rusya’nın Suriye bahanesiyle bölgede artan deniz gücü, yine aynı gerekçelerle bölgeye sevk edilen ABD Deniz Kuvvetleri unsurları, son yıllarda Mısır Deniz Kuvvetlerinin yaptığı inanılmaz atılım ve donanmasının bölgenin önemli güçlerinden biri haline gelmesi, eskiden beri bölgenin yaramaz çocuğu olan İsrail’in faaliyetleri ve tüm bunlara ilaveten her daim kışkırtıcı faaliyetleri devam eden İngiliz-Fransız hamleleri düşünüldüğünde Türkiye’nin bölgeyle ilgili olarak net tavrını ortaya koyması açısından kurulacak üssün stratejik olarak çok önemli bir karar olacağı anlaşılmaktadır.

Son yıllarda Enerji Bakanlığı tarafından art arda hizmete alınan Sismik Araştırma ve Sondaj Gemileri ile bölgenin enerji kaynakları konusunda söz sahibi olacağını tüm dünyaya ilan eden Türkiye, şimdi de bu enerji kaynaklarını korumak adına gerekli askeri gücü de tesis edebileceği konusunda yine önemli bir mesaj vermek istiyor. Uluslararası Hukuktan gelen hakları doğrultusunda tüm tedbirleri almak konusunda kararlı olan Türkiye için Kuzey Kıbrıs’ta kurulacak bir üssün adanın tek kutuplu hale gelmemesi için de önemli bir mesaj içereceği değerlendirilmektedir.

Bunları da beğenebilirsin