Rusya Uyduları Vuracak Lazer Geliştirdi

Rusya ve ABD arasında uzayda kıta sahanlığı gerilimi artarken Ruslardan yeni bir hamle daha geldi. Savunma Bakanlığı kaynakları tarafından henüz doğrulanmamış olsa da, Rus Beriev A-60 uçağında yer alan hassas lazerlerin geliştirilerek atmosfer üstü hedefleri etkisiz hale getirebilmesi için gerekli geliştirmelerin tamamlandığı belirtiliyor. İsmi açıklanmayan bir Rus mühendisin Sputnik’e verdiği demeçte değindiği lazer silahının test aşamasını tamamlandığı belirtiliyor. Amerika Birleşik Devletleri kaynakları bu durumu “kaygı verici” olarak tanımlasa da, henüz silahın resmiyet kazanmamış olması nedeniyle resmi bir açıklama yapılmış değil. Ancak görünen o ki yakın gelecekte uzay silahlanmasının en temel bileşenlerinden bir tanesini lazer sistemler oluşturacak gibi görünüyor.

Tahrip Gücü Yüksek Lazer Silahı

Günümüzde koşullarında lazer silahların kullanım amacı genellikle hafif ve orta şiddette hasar verebilecek operasyonlar olurken, Rusların uyduları yok etmek için kullanacakları silah oldukça farklı nitelikleri barındırıyor. Yakın zamanda Çin savunma bakanlığının duyurduğu elde taşınabilen lazer silahının karada 1km’ye kadar olan hedefleri vurabildiği ve orta şiddette hasar verebildiği biliniyor. Rusların ürettiklerini iddia ettikleri uydu yok edici sistemin ise muazzam yok etme gücüne sahip olduğu iddia ediliyor. Güç kaynağını radyoaktif bileşenlerden aldığı iddia edilen sistemin, çok yüksek ve düşü sıcaklıklara dahi dayanabilen metallere zarar verebiliyor olma potansiyeli, askeri kaynaklar tarafından “endişe verici” olarak tanımlanıyor.

Uluslararası kurallar tartışması

Amerikan Savunma Bakanlığı kaynakları, Rusların ürettiklerini iddia ettikleri sistemlerin uluslararası silahsızlanma kurallarına aykırı olduğunu ve korunmasız bir alanda başkalarına ait uyduların vurulabilmesinin kabul edilmez olduğunu belirtiyor. Rus makamlar ise sistemin henüz bir resmi duyurusunu yapmamış olmalarından dolayı sessiz kalmayı tercih ediyor. Ancak, Rusların Amerikalılar ile yörüngedeki hakimiyet konusunda ciddi fikir ayrılıkları olduğu biliyor. Yakın zamanda Çin ve Rus yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda bu iki devletin ABD’nin uzaydaki casus uydularını kendi göklerinde istemediklerini çok açık bir şekilde ifade ediliyor. Özellikle uzaydan silahların kontrol edilmesini sağlayabilen askeri uyduların kabul edilemez olduğu konusunda çok sert açıklamalar geliyor. Rusya bu maksatla daha önce kurulumuna başladığı lazer optik tespit sistemini devreye almaya hazırlanırken, bu lazer silahının gündeme gelmesi, Amerika tarafında endişeyi artırmışa benziyor.

Bunları da beğenebilirsin