SSB ile ASELSAN arasında HAVASOJ sözleşmesi imzalandı

Savunma Sanayii Başkanlığı ile Aselsan arasında 9 Ağustos 2018’de imzalanan sözleşme kapsamında Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacına istinaden 4 adet Elektronik Harp Özel Görev Uçağı HAVASOJ sistemi üretilecek. Proje takvimine göre ilk uçağın 2023 yılında hizmete girmesi planlanıyor.

Altyapısı daha önce Kara Kuvvetleri Komutanlığı için geliştirilmiş olan KORAL sistemine dayanacak olan HavaSOJ sisteminin Türk Silahlı Kuvvetlerinin elektronik harp kabiliyetinde çok önemli bir adım olduğu değerlendiriliyor. Bilindiği üzere ASELSAN, ayrı bir SSB Sözleşmesi kapsamında geliştirmiş olduğu Kara Konuşlu Uzaktan Elektronik Destek / Elektronik Taarruz (Kara SOJ) Sistemini 2016 yılında Kara Kuvvetleri K.lığına teslim etmişti.

Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı (IDEF) 2017’de ASELSAN tarafından görücüye çıkarılan sistemin üretilmesi için TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş.)’ın da program ortağı olarak projeye katılması bekleniyor.

Özellikle imzalanmış olan bu sözleşmenin yerli savunma sanayinin oluşturulması kapsamında önemini vurgulamak adına, bu teknoloji ve platformların dünyada çok az sayıda ülke tarafından üretildiğini de ayrıca belirtmemiz gerekiyor.

Hava SOJ Projesinin özellikleri nelerdir?

  • Uzak mesafeden hedef unsurlarını tespit ve karıştırma yeteneğine sahiptir.
  • Düşman hava savunma sistemini etkisiz hale getirerek, bir taarruz anında Hava Kuvvetleri harekatının etkin bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar.
  • Kritik görev sistemleri bileşenleri tamamen yerli imkanlarla tasarlanmakta ve üretilmektedir.

Bunları da beğenebilirsin