Türkiye’nin İlk Yerli Hava Savunma Sistemi “HİSAR-A”

Bir ülkenin savunma gücü, o ülkenin düşmanlarına karşı caydırıcılığını da ortaya koymaktadır. Bu anlamda Türkiye’nin stratejik konumunun önemi göz önünde bulundurulursa savunma gücünün ne kadar önemli olduğu da anlaşılacaktır. Hava savunma sistemi ilk kez Amerikan İç Savaşı’nda kullanılmaya başlanmıştır. Amerikan İç Savaşı sırasında kullanılan sabotajcılar ve hafif toplar ile başlayan bu savunma sistemleri, günümüze gelene dek oldukça ciddi bir aşama kaydetmiştir. Türkiye de bu anlamda ilk yerli hava savunma sistemi olan “HİSAR-A”yı tasarlamış ve üretmiştir. Peki, yerli hava sistemimiz HİSAR-A’nın özellikleri nelerdir?

hava savunma sistemi
hava savunma sistemi

Yerli Hava Savunma Sistemi Hisar-A, Füze ve Hava Araçlarını İmha Edebiliyor

Ülkemizin hava savunması için önemli görevler üstlenecek olan HİSAR-A’nın testleri herhangi bir sorun yaşanmadan gerçekleştirilmiştir. İtki vektör kontrolündeki manevraları ile uçuşunu sağlayan HİSAR-A, ikinci darbe motorunu da ateşlemeyi başarmış ve uçuşunu herhangi bir sorun yaşanmadan tamamlamıştır.

HİSAR-A’nın en önemli özelliklerinden birisi ise; seyir füzelerinin, insansız hava araçlarının ve havadan karaya fırlatılan füzelerin imhasını sağlamasıdır. Füze üzerine yapılan araştırmalar ile alt sistem entegrasyon testleri de tamamlanmıştır.

Yerli hava savunma sistemimiz HİSAR’ın testleri Türk Silahlı Kuvvetleri ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın da katılımları ile gerçekleştirilmiştir. ASELSAN ve ROKETSAN tarafından gerçekleştirilen bu atışlar, Aksaray’da yapılmıştır. Bu kapsamda HİSAR projeleri ile ilk kez dik atış yapılmıştır. Bunun yanında 360 derece koruma özelliği testi de başarı ile sonuçlanmıştır.

hava savunma sistemi
hava savunma sistemi

HİSAR-A, hareket halindeki birliklerin savunmasını sağlamak amacı ile 15 km. uzaklığa kadar etkili olacak şekilde tasarlanmış ve üretilmiştir. Bunların yanında bu hava sistemi; Füze Fırlatma Sistemi, Kundağı Motorlu Otonom Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi, Füze Taşıma ve Yükleme ile Alçak İrtifa Füze sisteminden meydana gelmektedir.

Bunların yanında “HİSAR” projesine dâhil olan HİSAR-O ise 25 km. gibi çok daha uzun bir menzile sahiptir. Bu hava savunma sistemi aynı zamanda esnek konuşlanma avantajına da sahiptir. HİSAR projelerinin çözüm ortakları arasında ise ROKETSAN, FNSS, METEKSAN, YALTES, Savronik ve TÜBİTAK SAGE gibi oldukça önemli kurum ve kuruluşlar yer almaktadır.METE

 

Bunları da beğenebilirsin