Aselsan’dan Elektromanyetik Yok Edici

Gün geçmiyor ki, savunma sanayinde daha önce duymadığımız teknolojilerle tanışalım. Bunların bir tanesi de , elektromanyetik fırlatma sistemli silah ve toplar. Batılı silah üreticilerinin bir zamandır üzerinde yoğun uğraşlar verdiği bu sisteme Railgun deniyor. Railgun sistemli silahların itici mekanizmaları, mermiyi herhangi bir patlama kuvvetine ihtiyaç duymadan atabiliyor. Elektromanyetik Top olarak da isimlendirilen bu silahlarda hem sessiz hem de çok daha hızlı fırlatılabilen mühimmatın hedef isabet oranı da çok daha yüksek oluyor. Ayrıca elektromanyetik silahların fırlatma esnasında herhangi bir kimyasal patlama ihityaçlarının olmaması da bir maliyet ve lojistik avantajı sağlıyor. Zira pek çok mühimmatın en fazla ağırlığı ihtiva eden kısmı; hareket enerjisini elde etmek için kullanılan patlayıcılar olduğundan, elektromanyetik silahlarda kullanılan mühimmat için böyle bir gereksinim söz konusu değil.

Tufan Elektromanyetik Top Sistemi
Tufan Elektromanyetik Top Sistemi

Karada ve Havada Tam İsabet

Aselsan tarafından üretilen ve geçtiğimiz haftalarda test atışları yapılan TUFAN isimli elektromanyetik top, sesten 9 kat hızlı mühimmat fırlatabilme başarısı ile rekor kırdı. Özellikle çok hızlı hareket eden hava araçlarının en az 3 katı hızında mühimmat fırlatabiliyor olması, hemen hiçbir hava aracının ondan kaçamayacağı biçiminde yorumlanabiliyor. Kara hedefleri ise elektronik biçimde hedeflenip stabilize edilen namlu sayesinde hiçbir şekilde bu silahtan kurtulamıyor.

Dosta güven düşmana korku veren Aselsan Tufan üretilirken atış hızının saniyede 2bin 5yüz metreye kadar olması planlanmıştı. Ancak yapılan testlerde silahın azami kuvvetinin mermiyi saniyede 3bin 5yüz metreye kadar hızlandırabildiği görüldü. Bu da Tufan topunun ne kadar etkili bir savaş aracı olacağının net bir göstergesi olarak kabul edildi.

Tufan Elektromanyetik Top Sistemi
Tufan Elektromanyetik Top Sistemi

%100 Yerli

Aselsan Tufan; tamamen yerli kaynaklarla, yurt içinde üretiliyor. Amerika, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi yüksek teknolojili silah üretiminde başı çeken ülkelerle aynı standartlarda üretilen Tufan, ulus savunmasında sahip olunacak yüksek kabiliyetlerin yanı sıra, savunma sanayi ihracatı alanında da ciddi faydalar sağlaması beklenen bir makine. Aselsan, daha küçük elektromanyetik silahların üretimini de Tufan ile birlikte sürdürüyor. Mermi atan elektromanyetik silahların yanı sıra, lazer silahlarının geliştirilmesi ve üretilmesi noktasında da çalışmalar devam ediyor.

Bunları da beğenebilirsin