Rusya’nın Yeni Füzesi Limit Tanımayacak

Rusya ile Amerika arasında devam eden güç savaşı ürkütücü noktalara doğru evriliyor. Rusya’nın Suriye’deki Amerikan hava saldırısını başarıyla bertaraf eden savunma sistemleri ile gövde gösterisi yapmasının hemen ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından dünyanın herhangi bir noktasını vurabilecek ve tespit edilemeyecek balistik füze tanıtıldı. Rusya’nın savunma sistemleri konusunda blöf yapma alışkanlığı olmayan bir ülke olduğu da hesaba katıldığında, nükleer nitelikteki sınırsız menzilli bir füzenin üretilmiş olmasının uzun vadeli silahlanma yarışını tahmin edilmedik şekilde değiştirip, hızlandıracağı tahmin ediliyor.

Amerika’yı Uyardık

Rusya Devlet Başkanı yaptığı basın toplantısında, yıllardır Amerika’yı silahsızlanma projesini sabote etmemesi konusunda uyardıklarını, ancak muhataplarının bu kuralların hiç birisine uymaması nedeniyle kendilerinin de gereğini yaptığını belirtti. Putin’in “yenilemez” olarak tanımladığı füze sisteminin oldukça ciddi miktarda mühimmat taşıyabildiği ve nükleer nitelikleri sayesinde ciddi bir tahribata yol açabileceği dile getiriliyor. Füze sisteminin en önemli özelliği ise menzilden ziyade, tahmin edilemez bir rotada hareket etmesi ve elektronik tespit sistemleri ile algılanamıyor olması. Nerede konuşlandırıldıkları ve hangi rotadan ilerleyecekleri bilinmeyen hayalet füzelerin bu nedenle yok edilebilmeleri de mümkün görünmüyor. Olası bir nükleer saldırıya anında ve misliyle karşılık vereceklerini duyuran Putin, Rusya’nın savaş gücünün eskisinden çok daha fazla olduğunu belirtti.

Nükleer Silahlanma Artıyor mu?

Soğuk savaştan sonra nükleer silahların sınırlandırılmasına hız verilirken, bir nükleer patlayıcı ile dünyaya zarar veren tek ülke olan Amerika bu kuralları en çok ihlal eden ülke olarak biliniyor. Kendisi dışında hemen her ülkenin nükleer silahlarını azaltan Amerika, bilinmeyen sayıda nükleer füzeye sahip ve ülkenin siciline bakılacak olursa bir harp durumunda nükleer silahları kullanmaktan çekinmeyecek cürete sahip bir tavırda olduğu da biliniyor.

Ancak bilindiği kadarıyla Amerika’nın sahip olduğu nükleer füze sistemlerinin menzilleri sınırsız değil. Rusya’nın abartılı güce sahip silahlarına karşılık Amerika daha basit sistemleri kullanıyor. Tabii bu noktada Amerikan savunma sanayinin ulusal güvenlik meselesi olarak tanımladığı savunma sistemlerinin neredeyse tamamının gizli olduğunu da belirtmek gerekiyor. İstenildiği zaman birer saldırı aracına da dönüştürülebilecek olan bu sistemlere karşılık Rusların kendi sistemlerini üretiyor olması da, pek çok uluslar arası ilişkiler uzmanı tarafından adil olarak tanımlanıyor. Ancak her şeye rağmen nükleer silahlanmanın oldukça tehlikeli bir girişim olduğu da herkesçe biliniyor.

Rusya’nın açıkladığı ve dünya üzerindeki tüm noktalara erişebilecek bir menzile sahip olduğu ifade edilen yeni füzelerin ise bu yarışa yeni bir boyut kazandıracak gibi duruyor.

Bunları da beğenebilirsin