Türk Silahlı Kuvvetlerinin Yeni Silahı “Tepegöz”

Tepegöz, Türk Savunma Sanayisinin en önemli firmalarının bir araya gelerek geliştirdiği bir insansız hava aracıdır. Bu araç, güvenlik güçlerinin tehditleri tespit edebilmesi için büyük avantajlar sunacak.  İnsansız hava aracı, Efes-2018 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı’nda yaklaşık olarak 50 saatlik bir uçuş gerçekleştirmiştir. Tepegöz, bu uçuşu ile sahadaki tüm yeteneklerini sergilemiştir.

Savunma sanayisinin ihtiyaçlarına yönelik olarak geliştirilen insansız hava aracı,  BİTES, Lapis, Altınay, ASELSAN ve Otonom Teknoloji’nin birlikte gerçekleştirdiği çalışmalar ile tasarlanmıştır.

Tepegöz

Araç; zırhlı muharebe araçları, zırhlı personel taşıyıcı, ana muharebe tankları ve toplumsal olaylara müdahale araçları gibi güvenlik güçleri tarafından kullanılan pek çok araca entegre edilebilir bir kablolu hava aracı olarak görev yapmaktadır. Ayrıca sistemin üzerinde yer alan termal ve gündüz kamerası yardımı ile gece ve gündüz toz ya da sis engeline takılmadan görüntü aktarabilmektedir.

Tepegöz Hangi Sistemlerden Oluşuyor?

İnsansız hava aracı Tepegöz; kablo kontrol modülü yer istasyonu, kamera sistemi kontrol istasyonu ve kablo üzeri enerji modülünden meydana gelmektedir. Bu multikopter, robotik kapaklı kalkış istasyonundan havalanıyor ve kablolu bir şekilde uçuş gerçekleştiriyor. Multikopter ile yer istasyonu arasında yer alan kablo, her ikisi arasında haberleşme linki ve enerji alışverişini sağlıyor. Bu da aracın elektronik karıştırmalardan etkilenmesinin önüne geçiyor.

Araç enerjiyi bağlı olduğu kablodan aldığı için istenildiği kadar uçuş gerçekleştirebiliyor. Bunun yanında geliştirilen bu multikopter; 100 metreye kadar çıkabiliyor, bu ölçülerde yatay ve dikey hareket edebiliyor. Sistem, görüntüleri işleyebilen algoritmalar ile hareketli unsurları etiketleyebiliyor ve operatöre görsel destek sağlayabiliyor. Ayrıca görüntü işleme algoritması sayesinde hareket eden bir unsura kilitlenebiliyor ve bu unsuru takip edebiliyor.

Tepegöz

Tepegöz, özellikle gece faaliyetlerinde gözetleme ve keşif açısından büyük avantajlar sağlıyor. Sistemin sahip olduğu ileri teknoloji sayesinde hareketli olan nesneler tespit edilebiliyor. Bu nesnelerin otomatik olarak takip edebilmesi sayesinde de güvenlik güçlerine fazlaca yardımcı olmaktadır. Araç, yapılan tatbikat boyunca görüntülerin tamamını canlı olarak gözlemcilerin bulunduğu gözetleme noktasına başarılı bir şekilde aktarmıştır.

AltınayASELSANBİTESLapisOtonomtepegöz