TSK’nın Gökyüzündeki Gözü: Bayraktar TB2

TSK’nın Gökyüzündeki Gözü: Bayraktar TB2

Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) ile İnsansız Hava Araçları (İHA) her ülkenin sahip olmak istediği, oldukça önemli sistemlerdir. SİHA ve İHA sistemleri ile hem keşif hem de taarruz gerçekleştirilebilmektedir. Bu hava araçları, askeri personelin riskli bölgelere girmelerine gerek kalmadan taranmasını, lazer işaretlemenin yapılmasını ve koordinat bilgilerinin paylaşılmasını sağlarlar. Bayraktar TB2 de bu araçlardan birisidir.

Bayraktar TB2

Bir ülkenin envanterinde İHA ve SİHA’ların bulunması, düşmanlarına karşı caydırıcılığı açısından çok büyük önem taşımaktadır. Ülkemiz, İsrail’den 10 adet Heron sistemi satın almıştır. Ancak Heron’ların kullanımı ve bakımı ile ilgili birtakım sorunlar yaşanmıştır. Bu zaman zarfında ise Heron’ların uzak görüntü terminali, uydu yer terminali ve kamerası yerli hale getirilmiştir. Şuan ise kazaya uğrayan iki tanesi dışında diğerleri hala hizmet vermektedir.

Bayraktar TB2’nin Geliştirilmesi

2000 yılından bu yana orta irtifa uzun havada kalma teknolojisine sahip olan İHA’lar geliştirmektedir. Bu anlamda Selçuk Bayraktar, İHA Projesine 2005 senesinin ekim ayında kendi öz kaynakları ile işe başladıklarını söylemiştir. Projeye ilk başladıklarında İHA geliştirme çalışmalarını devlet desteği olmadan gerçekleştiren firma, ciddi bir fedakârlık örneği ortaya koymuştur. 2009 senesine gelindiğinde ise Bayraktar İHA, ilk uçuş denemesini yapmıştır. Bu tarihten tam 5 sene sonra yani 2014 senesinde bu İHA, Türk Kara Kuvvetlerinin envanterinde yer almaya başlamıştır.

Bayraktar TB2

Bayraktar TB2 üzerinde zaman ilerledikçe değişiklikler yapılmıştır. Bu değişiklikler sonrasında füze atabilir hale gelen İHA, ilk mühimmat atışını da gerçekleştirmiştir. Bu gelişmeler sonrasında Türkiye, füze atabilen İHA üreten dünyadaki ilk 6 ülke arasına girmeyi başarmıştır. Günümüzde ise 38 adet Bayraktar, EGM ve TSK bünyesinde hizmet vermektedir.

Bayraktar TB2

Bayraktar İHA’lar, Fırat Kalkanı’nda da aktif bir şekilde kullanılmıştır. Yine Zeytin Dalı Harekatı sırasında da yararlanılan bu insansız hava aracı, kullanıldığı her operasyonun başarı ile sonuçlanması adına büyük katkıda bulunmuştur. Bu önemli harekâtların başarısının altında yatan en önemli faktör, yerli sistemlerin sahada aktif olarak kullanılmasıdır denilebilir. Bunların yanında Bayraktar İHA’lar, 35.000 saatten fazla uçuş gerçekleştirmiştir. Uçuş saatleri göz önünde bulundurulduğunda İHA’ların son dönemde ne kadar aktif kullanıldığı daha iyi  anlaşılacaktır.

BayraktarİHASİHATB2