STM Tarafından Tasarlanan Denizde İkmal Gemisi Pakistan Deniz Kuvvetlerine Teslim Edildi

STM tarafından tasarlanarak Pakistan Karachi Tersanesinde inşa edilen Denizde İkmal Gemisi PNS MOAWIN, 16 Ekim 2018 tarihinde Karachi’de yapılan törenle Pakistan Deniz Kuvvetlerine teslim edildi.

Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi, Pakistan Savunma Üretim Bakanı Zobaida Jalal, Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, STM Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Kaya ve STM Genel Müdürü Murat İkinci’nin katılım gösterdiği tören geminin inşa edildiği Karachi Tersanesinde icra edildi.

Projede STM ana yüklenici olarak hem geminin tasarım faaliyetlerini üstlendi hem de Karachi Tersanesindeki inşa faaliyetlerinin tamamında teknik destek sağladı. Ayrıca inşa için ihtiyaç duyulan malzeme tedarikleri de STM tarafından yapıldı.

Pakistan ile Türkiye arasında uzun yıllara dayalı muhtelif işbirliklerine savunma sanayi alanındaki çok önemli projeler de katılmış oldu. Bu anlamda bu proje hem 20’den fazla yerli firmanın kendi savunma sanayi ürünlerini ihraç etmesine olanak sağlamış hem de tüm firmaların uluslararası bir projede yer alarak benzer işbirlikleri için tecrübe kazanmalarını sağlamış oldu.

Denizde İkmal Gemisi Hakkında
  • STM ve Pakistan Deniz Kuvvetleri ile birlikte geliştirilen ve sınıfının ilki olan Denizde İkmal Gemisi; 16.400 ton ağırlığında ve yaklaşık 158 metre boyunda, iki adet dizel motor ile sevk edilen iki adet kanat açısı ayarlanabilir pervane ile saatte 20 deniz mili sürat yapabilecek özelliktedir.
  • Gemi, sahip olduğu Denizde İkmal Sistemi (RAS/FAS) ile seyir esnasında Pakistan Deniz Kuvvetleri’nin muharip/yardımcı unsurlarına denizde yakıt/su ve cephane gibi kritik malzemeleri transfer ederek destek sağlayacak ve dolayısıyla harekat kabiliyetini misli ile arttıracaktır.
  • Sahip olduğu hangar ve platform sayesinde helikopter konuşlandırma, gece ve gündüz helikopter harekâtı yapabilme kabiliyetine de sahip olan gemide ayrıca kapsamlı bir revir de bulunmaktadır.

 

 

Bunları da beğenebilirsin