Hürjet Havalanmaya Hazırlanıyor

Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde yer alan yerli ve milli jet uçaklarımızın havalanmasına çok az bir zaman kaldı. Envanterimizde yer alan Northorp T-38 Talon uçaklarının yerine geçmek üzere üretimine başlanan, Hürjet’in 2020 yılında göklerdeki yerini alması bekleniyor. İlk örneği Londra havacılık fuarında tanıtılan Hürjet Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ. Tarafından üretiliyor. Türkiye’nin tamamı Amerikan şirketleri tarafından üretilen hava kuvvetleri envanterinin yerlileşmesinde ilk adım olarak görülen Hürjet projesine büyük önem veriliyor ve uçağın sadece eğitim değil, stratejik savunma ihtiyaçlarının karşılanması için de kullanılması planlanıyor. Donanımındaki bazı bileşenlerin ithal olarak tedarik edildiği Hürjet’in savunma sanayi alanında atılan adımlar sayesinde kısa zamanda bütünüyle milli hal gelebileceği ifade ediliyor.

Bağımsız yerli savaşçı jet

Medyadan bilindiği üzere yabancı şirketlerce üretilen savaş uçaklarının elektronik donanımı değiştirilemiyor. Özellikle F-16 sistemleri için sıkça dile getirilen angajman protokolleri tartışma yaratmış ve bir dönem bu yazılımların yerlileştirilmesi için girişim başlatılmıştı. Tai tarafında yapılan modernizasyon çalışmaları neticesinde, F-16’ların büyük ölçüde millileşmesi mümkün kılınırken, her şeye rağmen uçakların hemen her donanımında dışa bağımlılık sürüyor.

Milli güvenlikte dışa bağımlılığı azaltmak ve tamamen bitirmek maksadıyla başlanan yerlileşme atağının bir parçası olan Hürjet; tüm yazılımı ve donanımı ile bağımsız ve Türkiye’ye ait bir uçak olacak. Kendi protokollerimizle donatacağımız araçlarımız için hiçbir dış güce bağlı kalmadan dilediğimiz işlemi yapabilecek ve istediğimiz gibi kullanabileceğiz.

Sesten Hızlı, tank gibi sağlam

Hürjet’in geliştirme sürecinde sınıfında yer alan tüm uçaklar incelendi ve bu uçaklarda tespit edilen eksikler de dikkate alınarak daha güçlü ve daha dayanıklı bir model geliştirildi. Sesten hızlı uçabilen ve yüksek manevra kabiliyetine sahip bu uçakların, hafif mühimmat ihtiyaçları da Roketsan tarafından karşılanacak. Roketsan tarafında üretilen rekor sahibi roketleri taşıyabilecek Hürjet, elektronik donanımı sayesinde yüksek isabet elde edebilecek. Tabii Hürjet’in ana misyonu Türk Hava Kuvvetleri pilotlarının eğitim ihtiyaçlarını gidermek olacak. Öncelikle bu alanda üretimi yapılacak uçakların model sayısının gelecekte artacağı ve Türk Hava Kuvvetleri envanterinin bütünüyle yerli hale geleceği ifade ediliyor.

Bunları da beğenebilirsin