Yeni Nesil Seyir Füzesi “SOM”

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın istekleri üzerine ROKETSAN’ın yürüttüğü SOM projesi dâhilinde milli seyir füzesi üretim çalışmaları hızla devam etmektedir. Yerli seyir füzesi üretimi gerçekleştirilen bu projenin başlangıcı ise 2006 senesinin Nisan ayında, TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü öncülüğünde gerçekleştirilmiştir.

SOM projesi
SOM projesi

SOM füzesi seri üretimi, Milli Savunma Bakanlığı tarafından ROKETSAN’a verilmiştir. ROKETSAN ile MSB arasında imzalanan Hassas Güdümlü Stand-Off Mühimmatı Projesi, 2013 senesinin Temmuz ayında başlamıştır. Yerli füze projesi, 2016 senesine gelindiğinde ise Aralık ayında Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na devredilmiştir. Bu proje kapsamında sürdürülen çalışmalar arasında; üretim hattını nitelikli hale getirme, iyileştirme ve geliştirme çalışmaları, seri üretim ve satış sonrası hizmetler yer almaktadır.

SOM Projesi: SOM Füzelerinin Özellikleri

SOM; her türü hava şartından çalışabilen, sabit ya da hareketli deniz, hava ve kara hedeflerine karşı geliştirilmiş, yüksek vuruş gücü, uzun menzil ve operasyonel esneklik özelliklerine sahip güdümlü bir seyir füzesidir. SOM sisteminin yapısı, diğer benzer sistemler ile karşılaştırıldığında çok daha fazla operasyonel esneklik sunmaktadır. 230 kg. harp başlığına sahip olan bu füzenin ağırlığı ise yaklaşık olarak 600 kg.’dır. Füzenin toplam boyu ise yaklaşık 4 metre kadardır. SOM projesi kapsamında teslimatı gerçekleştirilen mühimmatlar; SOM-A, SOM-B1 ve SOM-B2 türevleridir.

SOM projesi
SOM projesi

Proje kapsamında F-35 platformu için geliştirilen varyant ise SOM-J füzesidir. Bu füze ile ilgili faaliyetler, farklı bir proje kapsamında yürütülmektedir. 2012 senesinde başlatılan bu proje, ROKETSAN yükleniciliğinde yürütülmektedir. Füzelerin tüm versiyonlarında; küresel konumlandırma, yeryüzü referanslı seyrüsefer ve ataletsel seyrüsefer sistemleri de yer almaktadır. SOM-B1 ile SOM-B2 varyantlarında ise bu özelliklere ek olarak kızılötesi görüntülemeli arayıcı başlık ve yine otomatik olarak hedef algılama sitemi yer almaktadır.

SOM projesi
SOM projesi

Türkiye’nin gurur kaynağı olan SOM projesi kapsamında üretilen seyir füzesi, ROKETSAN’ın katıldığı uluslararası fuarların pek çoğunda sergilenmektedir. Sergilendiği fuarların hemen hepsinde büyük ilgi gören füze ile ilgili olumlu geri dönüşler alınmaktadır. Bu anlamda ihracata yönelik olarak potansiyel müşteriler ile görüşmeler devam etmektedir. SOM’a olan ilgi göz önünde bulundurulduğunda, füzesinin uzun bir süre pazarda önemli bir rol oynayacağı düşünülmektedir.

 

Bunları da beğenebilirsin