Kendinden Tahrikli Hava Savunma Sistemi: KORKUT

KORKUT, ASELSAN tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri için geliştirilmiş, kendinden tahrikli hava savunma sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır. FNSS Savunma Sistemleri (FNSS) işbirliği ile geliştirilen bu hava savunma silah sistemi, ACV-30 zırhlı muharebe aracına dayanmaktadır.

korkut
korkut

Bu araç; hava hedeflerini izleyebilir ve tespit edilebilir. Yine hava araçlarını tanımlayabilecek ve yok edebilecek yeteneklere de sahiptir. Ayrıca bu hava savunma sistemi, ana muharebe ve zırhlı savaş araçları gibi zırhlı platformlarda görevlerini yerine getirebilmektedir. Bu sistemlerin üretimine 2017’nin Mart ayında başlanmıştır. İlk parti grup ise 2018’in Mayıs ayında Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilmiştir.

KORKUT Nasıl Geliştirildi?

Türk Savunma Sanayisi Müsteşarlığı, 2011 senesinde ASELSAN’ı  hava savuma aracının geliştirilme aşamasında ana yüklenici olarak tercih etmiştir. Yine FNSS’yi ise KORKUT SPAAG sistemini geliştirilmesi için seçmiştir. Bu hava savuma sisteminin geliştirilmesine yönelik olarak yapılan sözleşme Haziran 2011’de FNSS ile ASELSAN arasında imzalanmıştır. 2016 yılının ilk yarısına gelindiğinde ise bir komuta ve iki topçu aracı geliştirilmiştir. Geliştirilen araçlar test edilmiş ve yapılan testler başarı ile sonuçlanmıştır.

korkut
korkut

Türk Silahlı Kuvvetleri, 2016 senesinin Mayıs ayında 40 KORKUT sistemi ile 13 komuta aracının üretimi için sözleşme imzalamıştır. Bu sayede bu savunma aracının seri üretimine başlanmıştır.

Komuta ve Kontrol Sistemi

Kendinden tahrikli olan bu hava savunma sistemi, bir silah sistemi ve bir de komuta kontrol aracını içermektedir. Bu savunma aracının komuta ve kontrol aracı, zırhlı mekanize birlikler ile beraber görev yürütme yetisine sahiptir. Ayrıca araç; 3B arama radarı sayesinde izleme yapabilir, hedef edinebilir ve yerel alanın hava fotoğraflarını oluşturabilir.

korkut
korkut

Geliştirilen savunma aracı tam otomatik şanzımana bağlanmıştır. Ayrıca 600hp dizel motor ile birlikte güçlendirilmiştir. Ayrıca motor bölmesi, güvenliğin sağlanması açısından otomatik yangın söndürme sistemiyle donatılmıştır. Zorlu arazilerde üstün hareket kabiliyeti sağlayan bu hava savunma sistemi; hendeklerde, nehir geçişlerinde ve daha pek çok engelde kolayca manevra yapabilir. Aracın maksimum yol hızı ise 65km/s’dir. Yine bunun yanında maksimum su hızı ise 6km/s’dir. Ayrıca araç, alüminyum ve çelikten yapılmış lamineli zırh ile kaplanmıştır.

Bunları da beğenebilirsin