Yerli dronda yeni çağ! Havada görev değişimi…

Ülkemizde insansız hava araçları ve dronlar konusunda her gün yeni bir gelişme duyar hale geldik.

Bu sefer Ankara’dan gelen haber biraz daha farklı. Ankara Teknopark’ta faaliyet gösteren LAPİS firması tarafından geliştirilen dron bataryasının bitmesine yakın kontrol istasyonuna haber göndererek görev değişimi yapabiliyor.

Firma tarafından verilen bilgiye göre araç bataryasının bitmesine yakın geri dönüş süresini de hesaplayarak yer istasyonundaki hazır diğer drona “sen kalk” mesajı gönderiyor ve diğer dron gelince de görevi ona devrediyor. Firmaya göre bu görev değişimi insansız araçlarda sürü mantığının ilk aşamasını oluşturuyor.

Lapis Havacılık Teknolojileri halihazırda tamamen özgün tasarım ve yazılım, yerli mühendislik ve üretim ile insansız hava araçları geliştirmek çalışmalar yapıyor.

Ayrıca araç, uçuşa yasak alanları da tanıyabiliyor. Göreve kalkmadan önce harita üzerinde işaretlenmiş olan uçuşa yasak bölgeleri kullanmadan görev yerine varan araç, mobil yer istasyonu ile kullanılabildiğini için kalktığı bölgeden farklı bir bölgeye de iniş yapabiliyor.

Firma tarafından Lapis CR-01 Trogon olarak isimlendirilen araç, keşif gözetleme ve istihbarat, üzere yol güvenliği, sınır güvenliği, petrol-doğalgaz boru hatları güvenliği, haritalama, afet yönetimi gibi farklı görev ihtiyaçlarına göre farklı faydalı yüklerle donatılabiliyor.

 

Bunları da beğenebilirsin