Avustralya’dan İnsansız Hava Aracına 1.4 milyar dolarlık yatırım

Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull ABD Deniz Kuvvetleri ile ortak yürütülecek bir program kapsamında Northrop Grumman tarafından üretilen MQ-4C Triton uzun menzilli insansız hava araçlarından 6 adet tedarik edilmesi için anlaşmaya varıldığını açıkladı. Başbakan tarafından sözleşme bedelinin toplamda 1.4 milyar dolar olduğu belirtildi.

Triton Sistemlerin halihazırda görevde bulunan P-8A Poseidon Keşif Gözetleme uçaklarının yerini alacağı belirtildi. Başbakan tarafından yapılan açıklamada sistemlerin özellikle uzun menzil kabiliyeti nedeniyle Deniz Kuvvetlerinin deniz sınır güvenliği ve deniz keşif karakol ihtiyaçları için kullanılacağı belirtildi.

Sözleşme kapsamında Northrop Grumman tarafından 50 milyon dolarlık bir yatırımla Avustralya’da Gelişmiş Elektronik Sistemler Mükemmeliyet Merkezi kurulacak. Ayrıca yine sözleşme kapsamında 364 milyon dolarlık bir yatırımla Edinburgh ve Tindal Hava Üslerinde yer kontrol istasyonları, lojistik destek sistemleri ve eğitim tesisleri kurulması planlanıyor.

Triton insansız araçların ilkinin 2023 yılında hizmete girmesi planlanıyor. Tüm araçların hizmete girişinin ise 2025 yılının sonunu bulacağı belirtiliyor. Araçlar Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetlerine (RAAF) ait Edinburgh üssünde konuşlanacak.

 

 

Bunları da beğenebilirsin